Управління культури Черкаської ОДА
Четвер, 25.04.2024, 20:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Червень » 26 » ГРАНДІОЗНИМ КОНЦЕРТОМ ВІДЗНАЧИВ 65-РІЧНИЙ ЮВІЛЕЙ УЛЮБЛЕНЕЦЬ ЧЕРКАСЬКОЇ ПУБЛІКИ ВІТАЛІЙ ДУКА
09:23
ГРАНДІОЗНИМ КОНЦЕРТОМ ВІДЗНАЧИВ 65-РІЧНИЙ ЮВІЛЕЙ УЛЮБЛЕНЕЦЬ ЧЕРКАСЬКОЇ ПУБЛІКИ ВІТАЛІЙ ДУКА
 
Багато років (з 1986-го) радує слухачів задушевним баритоном соліст обласної філармонії Віталій Дука. У тепер далекі 90-ті роки він став лауреатом широко відомих міжнародних пісенних конкурсів "Рось", "Боромля", "Золоті трембіти". В останні роки Віталій Олексійович, випускник Одеської консерваторії, обирає для виступів класичний вокальний репертуар: арії з опер, оперет, українські й російські романси. Звісно, не уникає він і народної та авторської пісні, співає дуетом з відомими своїми сопрано співачками. Скажімо, з Людмилою Монастирською – солісткою Національної опери України (Людмила нині "нарозхват" у провідних оперних постановників Європи й Америки) – або дуетом із заслуженою артисткою України Оленою Мальцевою. Баритон В. Дуки користується неабиякою популярністю на концертах у Черкасах.
 
Понад 30 років Віталій Олексійович працює в Черкаській філармонії, – в основному, на адміністративній роботі: заступником директора з концертної роботи, художнім керівником філармонії. Нині він є заступником директора по роботі з дітьми – успішно опікується обласною дитячою філармонією. Більше 100 літературно-музичних концертів для дітей різного віку провели художні колективи філармонії тільки попереднього концертного сезону.
 
Ось уже пану Віталію й 65... І сорок років, як він, вокаліст високої кваліфікації, виступає на концертних сценах. Гріх було б не відзначити таку дату. І відзначення відбулося на славу. У колі друзів-колег по співочому мистецтву й глядачів-прихильників ювіляра, його відомих у музично-вокальній Україні друзів, колег по цьому мистецтву.
 
"Заспів" на своєму ювілейному концерті 11 червня, зрозуміло, зробив сам ювіляр. Виконавши в супроводі струнного складу симфонічного оркестру облфілармонії під керівництвом, цього разу, Сергія Осауленка, кілька своїх улюблених творів. Які чи не найкраще демонструють вокальні можливості й неповторний тембр голосу ювіляра. Це були: "Ніч яка місячна", "Дивлюсь я на небо", "Осіннє золото", "Гандзя".
 
Звісно, у концерті було багато привітань ювілярові: і словесних – щирих, приязних, і співочих – майстерних, всіма очікуваних, і поетичних – вражаючих, від поетів-піснярів (Леоніда Федорука, Віктора Подороги – заслуженого юриста України, керівника одного з судів у Черкасах – та Анатолія Довганя). Л. Федорук ще був й автором музики пісні, що звучала зі сцени у виконанні заслуженої артистки України Оксани Калінчук ("Така Любов"). Що ж стосується А. Довганя, то він виступив автором не тільки слів, а й музики "Пісні другові", яку ще й сам і заспівав зі сцени. Було й вокальне поздоровлення від співака Черкаського народного хору Юрія Марштупи – піснею "Пагорб Слави" на слова колишнього літредактора філармонії, Людмили Пономаренко, на музику секретаря Черкаської обласної організації Національної всеукраїнської Музичної спілки Ніни Нескрьобіної.
 
Віталій Олексійович отримав вітання й грамоту від міського управління освіти, за активну шефську роботу з естетичного виховання черкаських школярів та активну участь у проведенні міського конкурсу для музично обдарованих дітей "Грайлива веселка".
 
Вельми приємним подарунком публіці й, звісно, самому ювілярові, була участь у концерті пріми Національної опери України Людмили Монастирської, яка кілька років тому неодноразово виступала на сценах Черкас, працюючи тоді, за сімейними обставинами, в Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка.
 
Нині Людмила, уродженка Черкащини, популярна на найвідоміших оперних сценах світу – від британського Ковент-Гардену й "штатівського" Метрополітен-опера до знаменитого італійського Ла Скала. Її контрактами тепер займаються американська й шведська компанії, і тільки влітку співачка може віднайти "віконце" у своєму щільно розписаному концертному графіку, – для виступу перед прихильниками її незрівнянного голосу у Черкасах на ювілейному концерті Віталія Дуки.
 
Приязні стосунки з ним склалися у співачки саме в роки її роботи в Черкасах і тривають донині. Вітаючи колегу, Л. Монастирська виконала з малим симфонічним оркестром "Ave Maria" Дж. Качіні; безперечно, перлину свого репертуару "Нащо мені чорни брови" на слова Т. Шевченка та українську народну пісню "Ой співаночки мої" в обробці С. Людкевича. А потім на сцені з’явився повний склад Черкаського симфонічного оркестру й Л. Монастирська, разом із ювіляром, чудово виконали знаменитий дует Одарки й Карася з опери С. Гулака-Артемовського "Запорожець за Дунаєм".
 
Віталій Дука виконав і дві пісні Анатолія Пашкевича, який прославив Черкаси: "Присяга", на слова М. Луківа, в аранжуванні С. Осауленка, та свою улюблену "Я – твоє останнє літо" на слова М. Томенка.
 
Це суцільне вокальне свято спробував трохи повернути в інструментальний бік малий симфонічний оркестр із відомим і дуже популярним у Черкасах "S'il vous plaît" Астора П’яццоли. Та де там!..
 
Чи міг такий ювілейний концерт обійтися без виконання Віталієм Дукою "Росте черешня в мами на городі"? Звісно, ні! А як публіка любить пісню А. Горчинського й М. Луківа, – гадаємо, не варто й говорити. Ну і ювіляр не був би собою, якби не потішив присутніх на закінчення концерту своїм "коронним" номером – тостом Орловського з оперети Й. Штрауса "Летюча миша". І вкотре тривалі овації, численні букети квітів, вигуки "Браво!". Чи могло бути інакше?..
 
Микола Голуб
Переглядів: 997 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024