Управління культури Черкаської ОДА
Четвер, 28.03.2024, 23:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Квітень » 2 » НАЙКРАЩІ ЧИТАЧІ ЧЕРКАЩИНИ МЕШКАЮТЬ В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ ТА В СЕЛІ СТАРИЙ КОВРАЙ
13:46
НАЙКРАЩІ ЧИТАЧІ ЧЕРКАЩИНИ МЕШКАЮТЬ В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ ТА В СЕЛІ СТАРИЙ КОВРАЙ

Сучасний черкаський книголюб-підліток захоплюється історіями Марини Павленко, Джоан Роулінг та Ірен Роздобудько, а ще мріє поспілкуватися з Лесею Ворониною й Ліною Костенко та побачити Львів.  Саме такий висновок можна зробити, переглянувши анкети цьогорічних учасників Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2014» («Найкращий читач України – 2014»). Переконатися в розмаїтті читацьких вподобань учнів 6 – 8 класів, особисто познайомитися з найбільш завзятими й ерудованими юними книголюбами області, перевірити їхні літературні знання, логіку та інтуїцію мали нагоду працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей, які 27 березня провели в бібліотеці обласний етап змагання.

Приз за перемогу оригінальний – подорож до Львова на Міжнародний фестиваль дитячого читання «Книгоманія» (проходить 15 – 18 травня). Тож не дивно, що боротьба за перемогу серед 19 конкурсантів-переможців попереднього етапу із Золотоніського, Смілянського, Тальнівського, Христинівського, Чорнобаївського, Шполянського районів та міста Черкаси була запеклою. До самісінького кінця головною інтригою лишалося питання: хто ж він, найкращий читач 2014 року?.. 

Яскраве інтелектуальне дійство проводиться в бібліотеці не вперше – зусиллями громадської організації «Форум видавців» (ініціатор) та Національної бібліотеки України для дітей конкурс проходить по всій Україні щорічно з 2005 року і передбачає окремі етапи в шкільних та сільських бібліотеках, районних і міських дитячих бібліотеках, обласних бібліотеках для дітей. Зусилля конкурсантів на кожному етапі оцінює компетентне журі. Цього року до складу журі 3 етапу конкурсу на Черкащині увійшли: заступник директора з наукової роботи Черкаської обласної бібліотеки для дітей В.С. Бондаренко; член НСПУ, поет, перекладач, керівник літературно-творчого гуртка «Пегасик» Н.В. Горішна; головний спеціаліст управління культури Черкаської ОДА О.М. Шаповал; бібліотекар-методист Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Т.А. Рябіщук.

На учасників 3 етапу змагання чекало чимало випробувань. Насамперед, вони мали представити на розгляд журі свій читацький щоденник, у якому описували враження від прочитаних книг, вчилися давати оцінку діям персонажів і формулювати власну думку щодо прочитаного. Також хлопці й дівчата виконували усні й письмові тести на знання української та світової літератури за шкільною програмою та поза нею.

У півфіналі книголюбів випробовували за допомогою логічно-літературних ребусів та краєзнавчих питань. Останнє, та від того не менш відповідальне завдання – тепер уже для 9 фіналістів – презентувати за 2 хвилини улюблену книгу. Тут уже недостатньо просто прочитати твір чи критику на нього. Учасники мали виявити себе в публічному виступі, переконати присутніх, що саме їхня літературна улюблениця гідна вважатися найцікавішою.

Зняти напругу під час підрахунку балів учасникам конкурсу допомогла екскурсія до музею «Кобзаря» Т.Г. Шевченка, а також розважальні ігри, гумористичні загадки для конкурсантів та їхніх уболівальників та перегляд буктрейлеру найромантичнішої книги ХХ століття «Пурпурові вітрила» О. Гріна.

Нарешті, переможців визначено! Цього року в мандрівку до Львова вирушать учні 6 та 8 класів з м. Черкас Нікіта Лавренюк та Віталій Кононенко, а також учениця 7 класу із с. Старий Коврай Чорнобаївського району Надія Донець.

Свято минуло і за його результатами маємо кілька цікавих спостережень. Отже, найбільш популярними літературними жанрами у цьогорічних конкурсантів є пригоди, детективи, фентезі й кумедні історії про однолітків. Улюбленими діти називають твори В. Нестайка, М. Павленко, В. Коваленко, Б. Жолдака, Е. Андієвської, О. Дерманського, С. Гридіна та багатьох інших сучасних письменників. Водночас позицій не здають визнані світом класики дитячої й молодіжної літератури – М. Твен, П. Треверс, Ч. Діккенс, Ж. Верн, К. Льюїс, Р. Стівенсон. Приємно знаходити серед улюблених письменників сучасних школярів й імена українських класиків – Т. Шевченка, І. Франка, М. Гоголя, І. Нечуя-Левицького, Г. Тютюнника. Вибираючи книгу, діти звертаються за порадою до друзів, батьків, вчителів і, звісно ж, бібліотекарів. Та головний оптимістичний підсумок конкурсу простий: діти все ще люблять читати і щиро пишаються титулом «Найкращий читач України». А значить, в авторів дійсно якісною, доброї літератури є шанс достукатися до багатьох дитячих сердець.

Переглядів: 668 | Додав: Olenka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024