Управління культури Черкаської ОДА
П`ятниця, 19.04.2024, 02:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Травень » 23 » НІЧ В МУЗЕЇ
17:33
НІЧ В МУЗЕЇ











18 травня у Черкаському обласному художньому музеї відбулась міжнародна акція «Ніч у музеї». 18 травня – це міжнародний день музеїв, тому саме цього дня музейні двері відчинені для відвідувачів і ввечері, і вночі. Крім того, 18 травня цього року – це день Європи в Україні, тому так важливо було доєднатись до загальноєвропейської традиції проводити «Ніч у музеї». Черкаський художній музей проводить цю акцію вже вдруге, після минулорічного успіху публіка чекала на цей захід, тож музей наповнився глядачами вщент.

Для створення святкової атмосфери не лише в стінах музею, але й на вулицях міста, перед будівлею художнього музею була облаштована арт-зона, де професійні  художники та аматори, студенти дизайнерських факультетів, а також майстри hand-made змогли продемонструвати гостям музею свою творчість. Святковий настрій усім перехожим створювали і виступи студентів музичного училища, театралізовані номери від ходулістів театру «Сварожичі».

У середині музею кожен міг знайти та вподобати собі один з нічних проектів: малеча із задоволенням брала уроки у художників на майстер–класах, проект «Венеціанський карнавал» привабив жіноцтво можливістю приміряти вишукані маски  та вбрання, для людей старшого покоління діяв проект «Грані часу». Для студентства дуже цікавим виявилась експозиція від Дніпропетровського Міжнародного фестивалю «Корова».

Крім того, треба відзначити, що проекти були дуже вдало підібрані відповідно до виставкових залів музею – майстер класи з виготовлення витинанок, глиняних іграшок, писанкарства проводились в залах декоративно-прикладного мистецтва.

Проект «Венеціанський карнавал» оживив зал Західноєвропейського живопису. Картина «Венеція» 18 ст. не лише надихнула на створення цього проекту, але й сама стала учасницею дійства. Її копію, роздруковану на полотні, молода художниця Світлана Тихомирова доповнила яскравими карнавальними масками, назвавши свою роботу «В очікуванні карнавалу».

У портретному залі, в якому зібрані портрети 18-19 століття, проводилась тиха медитативна чайна церемонія, але згодом цей зал повістю наповнився глядачами, які активно спілкувались, обговорювали різноманітті теми, співали, грались із маленькими дітьми – і навіть у героїв портретів змінився погляд з гордовитого на грайливо-глузливий.

Проект «Грані часу» доповнив експозицію плакатів часів Другої світової війни з колекції Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника збіркою раритетних фотографій, ретро-речами, патефонною музикою. У залах музею Данила Нарбута розташувались студентки Черкаського художньо-технічного коледжу та доповнили експозицію яскравих картин майстра серії «Квіти України» своїми флористичними композиціями.

Ще минулого року нічні гості музею дуже радо сприйняли конкурс боді-арту, тож цього року його можна вже назвати традиційним. Художники, що розписували своїх моделей дотримувались теми Венеціанського карнавалу, що стала основною для цьогорічної «Ночі у музеї».

Важливим завданням було зробити відвідувачів активними учасниками дійства. Цьому дуже посприяла шоу-програма, яка складалась з відеопоказу, танцювальних номерів, виступів музичних колективів. Співробітники «Черкасиоблкіно» зробили добірку старого чорно-білого кіно, присвятивши її ювілею створення кіностудії імені О. Довженка. А музичні номери дуже вдало, хоча і випадково, супроводжували відеоряд. Музична програма була різноманітною – джазовий колектив «Буднітай», шамансько-містичний дует «Древо Живи» та молодіжний гурт «Спів Братів». А колектив барабанщиків «Хакуна Матата» підбадьорював глядачів, переміщуючись по музейних залах.

Музейникам вдалось долучити до створення свята і навчальні заклади, і інші заклади культури, і різноманітні творчі колективи, тому «Ніч у музеї» стала не просто святом музею, але й святом міста. Велика кількість відвідувачів – майже дві тисячі гостей, які не хотіли розходитись та залишати музей, свідчить про те, що у Черкасах відчувається брак подібних заходів, а велика кількість громадян різного віку не знаходить у повсякденному житті міста необхідне для себе середовище спілкування. Тому музей стає надзвичайно важливим культурним закладом, створюючи актуальні проекти, місцем творчого спілкування.

Переглядів: 923 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024