Управління культури Черкаської ОДА
Четвер, 25.04.2024, 13:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Квітень » 15 » ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА ІМ. В. СИМОНЕНКА ПРОВЕЛА ТИЖДЕНЬ ДИТЯЧОЇ І ЮНАЦЬКОЇ КНИГИ «ВПУСТИ КНИГУ В СЕРЦЕ»
11:54
ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА ІМ. В. СИМОНЕНКА ПРОВЕЛА ТИЖДЕНЬ ДИТЯЧОЇ І ЮНАЦЬКОЇ КНИГИ «ВПУСТИ КНИГУ В СЕРЦЕ»

  

Всеукраїнський тиждень дитячої і юнацької книги  «Впусти книгу в серце» пройшов з 20 по 27 березня 2013 року

У відділах бібліотеки експонувалися творчі виставки: фотороботи юнаків і дівчат області, учасників обласного туру Всеукраїнського конкурсу світлин «В об'єктиві я і книга», світлини молодого викладача, фотографа-любителя Олександра Різника.; демонструвалися книжково-ілюстративні матеріали.

Книга крізь час і простір

  Відкрився Тиждень літературно-мистецьким святом «Книга крізь час і простір», на якому вшановувалися книги-ювіляри 2013 року.

З привітальним словом і побажаннями відкривати свої серця для книги до молоді звернулася директор Симоненківської книгозбірні О.А.Федоренко. Серед цьогорічних книжкових ювілярів книги, які пам’ятають і читають, уже десятки, сотні і, навіть, тисячу років.

Деякі з них представили їх автори – черкаські письменники Валентина Коваленко та Володимир Ткаченко. Перша збірка Валентини Михайлівни «З любові» нині вже святкує своє 20-річчя. У своїй промові поетеса закликала юнаків і дівчат знайти у безмежному океані книг саме ті, які допоможуть їм у сучасному житті. Володимир Ткаченко неперевершено прочитав гуморески Павла Глазового, п’ять збірок якого в 2013 році відзначають свої ювілеї.

З уст Ярослава Литвина – майстерного виконавця поетичних творів проникливо звучала поезія Ліни Костенко із її збірки «Вітрила», що у 2013 році відзначає своє 55-річчя.

А у виконанні студенток Черкаського музичного училища ім. Гулака-Артемовського Юлії Асейкіної, Анни Кульбашної і Валерії Шапошник прозвучали пісня «На вулиці скрипка грає» із пісенника «Українські народні пісні» та арія і монолог Наталки Полтавки із однойменного твору Івана Котляревського, якому в нинішньому році виповнюється 175 років.

Молодь, присутня на заході, активно долучалася до поетичних та відео-вікторин, які допомогли їм згадати не одну книгу-ювілярку.

 Сучасна поезія очима молодих

21 березня, у Всесвітній день поезії, молодь зібралася на літературний вечір саме за такою назвою.

Творчо-обдаровані молоді люди – Денис Андрущенко, Артур Шаповал, Оксана Галаєва, Олена Добриднюк, Валерія Карбушева, Оксана Дуплій вели діалог із старшокласниками загальноосвітньої школи с. Дубіївка Черкаського району та колегіуму «Берегиня» про поезію сьогодення, її яскравих представників, читали улюблені поезії та власні поетичні твори.

Композитор та поетеса з м. Кам’янки Таміла Чупак виконала власні пісні на слова відомих поетів В.Стуса, Л.Костенко, В.Коваленко, а учениця Дубіївської ЗОШ Сніжана Горбач познайомила ровесників із популярною піснею 70-80-х років «Зелен клен» на слова поета Ю.Рибчинського.

Оксана Дуплій, яка нещодавно презентувала свою першу поетичну збірку «Маленькі історії», продемонструвала відеопоезію «Соняшник» за твором відомого українського письменника Івана Драча «Балада про соняшник».

Впродовж вечора юнаки і дівчата змагались у поетичних вікторинах і конкурсах, а переможці за кращі відповіді були відзначені призами.

 Нові книги – від березня до березня

 Традиційним заходом березневого Тижня книги є презентація найцікавіших книг, які отримала бібліотека за період від минулорічного березня до цьогорічного.

Тож, і цього разу, 22 березня студенти Черкаського політехнічного технікуму знайомилися з книжковими новинками книгозбірні, основу яких становлять книги, що надійшли за державною програмою «Українська книга».

Працівники бібліотеки акцентували увагу на книгах, об’єднаних темою історії українського народу та довідкових виданнях, ознайомили студентів з новинками художньої літератури.

Це книги різні за жанрами і тематикою, але всі вони цікаві сучасній молоді. Серед них книги, відзначені Національною премією ім. Т.Шевченка, визнані переможцями Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв і п’єс «Коронація слова», рейтингів «Краща книга року», «Золотий письменник України» та ін.

Яскравими живими ілюстраціями деяких книг з питань мистецтва стали пісні у виконанні зразкової студії сучасної музики «Сузір’я» Центру дитячої та юнацької творчості м.Черкаси під керівництвом Л.І.Шамрай і студентки комерційного технікуму Марічки  Середи.

 Книжковими столицями світу

 Реалізуючи проект «Всесвітньої столиці книги», 25 березня молодь здійснила заочну подорож книжковими столицями світу. До комітету з їх визначення, входять представники ЮНЕСКО та учасники провідних професійних асоціацій книжкової індустрії. Щороку, починаючи з 2001-го, вони називають нову книжкову столицю світу.

Студенти Черкаського політехнічного технікуму познайомились із найвідомішими бібліотеками, знаменитими письменниками світу, книжковими акціями, що проводилися в містах, які носили почесне звання книжкових столиць в різні роки.

На заході звучали поезії аргентинських поетів мовою оригіналу у виконанні учнів Першої міської гімназії Олександра Швеця та Антона Яковенка. Цікавим видалось те, що ці ж поезії хлопці прочитали ще й у власному перекладі українською мовою.

Присутні мали можливість прослухати пісню мовою хінді у виконанні сімейного ансамблю сестер Лощиніних. Студенти також отримали інформацію про своєрідність індійської культури.

Книга на сцені

 Напередодні Міжнародного дня театру, 26 березня у бібліотеці відбувся захід «Книга на сцені», приурочений цій даті.

Учасники заходу – студенти гуманітарно-правового ліцею згадали книги, які стали основою для постановок на сцені Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка. Серед них «Назар Стодоля», «Великий льох» Т.Шевченка, тетралогія «Тарас» львівського драматурга Б.Стельмаха, «Кайдашева сім’я» І.Нечуя-Левицького, «За двома зайцями» М.Старицького, «Дума про братів Не азовських» Л.Костенко та інші.

На зустріч із молоддю прийшли керівник літературно-драматичної частини В.М.Присяжненко, концертмейстер О.Л.Бєлкіна та актори театру  Анна Куриленко, Олексій Клименко, Надія Корбут, Олег Телятник.

Молодь із задоволенням переглянула сцени із вистав «Сватання на Гончарівці» за твором Г.Квітки-Основ’яненка та «Дуже проста історія» за притчею М.Ладо.

Варвара Миколаївна Присяжненко – голова обласного відділення Спілки театральних діячів України представила книгу «Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка», видану до 80-річного ювілею закладу, розповіла про історію його створення, творчі віхи, згадала акторів, які творили і нині творять на театральній сцені.

 Кращі книги сучасності

 Всеукраїнський Тиждень книги завершився 27 березня книжковим вернісажем під такою назвою.

Працівники бібліотеки ознайомили студентську молодь з престижними українськими літературними конкурсами - «Книга року», «Коронація слова», «Книга року Бі-Бі-Сі», читацьким рейтингом мережі Фейсбук «Читають всі», найвищою відзнакою України – Національною премією імені Тараса Шевченка та Нобелівською премією, а також обласними літературними преміями. Юнакам та дівчатам було представлено книги, які здобули першість у названих літературних конкурсах та широке визнання серед читачів в останні роки.

На святі молодь спілкувалася з черкаським письменником Григорієм Діхтяренком, якому в 2012 році була присуджена обласна літературно-мистецька премія ім. М.Старицького за книгу «Краяни». Свою творчість представила також наймолодша письменниця Черкащини Оксана Желєзняк, яка нещодавно одержала членський квиток Національної спілки письменників України.

За доброю традицією свято книги завершилося приємною подією – відзначенням найактивніших читачів та партнерів бібліотеки. А пісенним дарунком для всіх шанувальників книги стали пісні у виконанні проекту «Калита», що діє при гуманітарно-правовому ліцеї та студентки Черкаського музичного училища імені С. С. Гулака-Артемовського Оксани Устенко.

Переглядів: 1859 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024