Управління культури Черкаської ОДА
Вівторок, 23.04.2024, 07:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Серпень » 23 » ШПОЛЯНИ ВРАЗИЛИ ВЕЛИКІ СОРОЧИНЦІ
14:45
ШПОЛЯНИ ВРАЗИЛИ ВЕЛИКІ СОРОЧИНЦІ
  
 
Живе, вирує концентрованою творчою енергією, майорить національними кольорами знаменитий Сорочинський ярмарок... Село Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області вже давно стало справжнім брендом України, а його щорічний ярмарок сприймається як візитівка Полтавщини. У 2011 р. незабутнє народне дійство проводилося з 16 до 21 серпня. До речі, саме в тринадцятий ярмарковий сезон виповнилося 180 років з часу створення повісті генія літератури Миколи Гоголя "Сорочинський ярмарок". На цей раз захід особливий – ним відзначили не лише дату появи на світ видатного твору, а й 15-ту річницю Конституції України, 20-ту річницю Незалежності України та 20 років з часу створення СНД. Тому і гостей значно побільшало, і програма доповнена виступами мистецьких колективів з країн, що входять до цього поважного міждержавного утворення. Так, для глядачів виступали мистецькі колективи з різних областей України, з Азербайджану, Канади, Білорусії, Латвії. Почесними гостями ярмарку були керівники 35 дипломатичних установ, акредитованих в Україні.
 
Особлива "родзинка" ярмарку – найбільший в Україні коровай для гостей. Цього року справжній витвір хлібопекарського мистецтва приготували на Салтівському хлібокомбінаті Харківської області. Вага короваю досягла 450 кг, а висота – 170 см.
 
 
17 серпня шполянам поталанило побувати на офіційному відкритті Національного Сорочинського ярмарку. У той самий день відбулося також відкриття Фестивалю народної творчості, який проходить у Великих Сорочинцях за підтримки Міністерства культури України.
 
Культурно-мистецька програма – обов’язкова окраса ярмарку. Творчі колективи Шполянщини відвідують захід не вперше, і можна з впевненістю сказати, що з кожним роком рівень виступів стає все більш високим, змістовним і яскравим. Колективи беруть участь у театралізованому дійстві, представляють делегацію Черкаської області та виступають з концертною програмою на головній та малій сценах – поблизу етнографічної садиби Хіврі, біля головних входів на територію ярмарку та на майданчику "Млин".
 
 
 
Про перформанс варто сказати окремо. Цьогоріч вистава представляла увазі публіки численних героїв гоголівських творів та "самого письменника", які щоранку відкривали ярмарковий день, пересуваючись на справжніх волах. На возі, який тягли тварини, сиділа така собі Солоха і вела діалог з чоловіком-п’яницею та іншими учасниками дійства. Актор, що представляв М. В. Гоголя, вітав глядачів, бажав їм здоров’я, добре відсвяткувати та добре поярмаркувати.
 
 
Та повернімося до шполян. На цьогорічному дійстві свої творчі доробки представив фольклорний колектив "Берегиня" Лебединського сільського клубу (художній керівник Любов Онищенко). Ці виконавці приїжджали на Сорочинський ярмарок уже вчетверте і кожного разу неодмінно здобували заслужені дипломи переможців, грамоти за І місце. А цього року їх відзначили гран-прі – за особливе виконання української народної пісні.
 
Уперше на фестивалі народної творчості показали свою майстерність фольклорні колективи Шполянського міського будинку культури: ансамбль народної пісні "Берегиня" (керівник Лідія Поліщук) та ансамбль українських народних інструментів "Вечорниці" (керівник Сергій Мельник). Вони отримали дипломи та відзнаки за І та ІІ місця. Мелодійною українською піснею, бадьорою шполянською полечкою вони змоги донести до глядачів те, що не залишає байдужим нікого, те що живе в душі вічно – українську мелодію. Відвідувачі ярмарки підспівували разом з артистами, а дехто не втримався й хвацько витанцьовував разом зі шполянами.
 
 
Ярмарок – це завжди прекрасна нагода знайти нових друзів. Шполяни залюбки чаювали разом з гостями з Уфи та Челябінська Російської Федерації. Останніх настільки вразив спів наших артистів, що вони охоче фотографувалися з ними, пробували підспівувати українську пісню, а в особистій розмові чесно зізналися, що у своїх ресторанах готують українські борщі, вареники, виконують українські мелодії. Шполяни познайомилися з такими ж поціновувачами української культури з Івано-Франківської, Луганської, Донецької, Херсонської, Миколаївської, Одеської, Вінницької, Харківської областей.
 
Така поїздка не відбулася б, якби долею учасників – аматорів Шполянщини – не переймались голова районної адміністрації С. М. Струк, голова районної ради М. О. Тимошенко, голова міста Шполи В. М. Заскалета. Керував гостинами начальник відділу культури Д. В. Вовк, а допомагав йому голова села Лебедин О. П. Рудас.
Переглядів: 1228 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024