Управління культури Черкаської ОДА
П`ятниця, 26.04.2024, 06:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Червень » 7 » ЮВІЛЕЙ-ПЕРЕТВОРЕННЯ ЧЕРКАСЬКОГО ОРКЕСТРУ
10:10
ЮВІЛЕЙ-ПЕРЕТВОРЕННЯ ЧЕРКАСЬКОГО ОРКЕСТРУ
 
Уже 20 років черкащани мають змогу насолоджуватися перлинами світової класичної музики на концертах свого камерного оркестру. Творчий колектив був створений за ініціативи заслуженого діяча мистецтв України Олександра Дяченка, який сьогодні є його незмінним художнім керівником та головним диригентом.
 
А починалось все з виникнення в О. Дяченка жагучої ідеї-прагнення – задля покращення іміджу міста та підвищення його культурного рівня створити в Черкасах камерний оркестр. Олександр тоді вдруге навчався у консерваторії (у Київській, на факультеті оперно-симфонічного диригування). Донецьку ж він закінчив ще у 1986 році як баяніст (після чого очолив оркестр Черкаського народного хору). Його ідею підтримав у 1992 році Алім Чабанов – директор Черкаського виробничого об’єднання "Ротор", людина висококультурна, з умінням бачити перспективу (нині керівник одного з науково-дослідних інститутів у Сибіру).
 
Черкаси тоді були одним з небагатьох обласних центрів України, які не мали такого оркестру. Хоча викладач Черкаського музичного училища ім. С. Гулака-Артемовського Володимир Мусенко й намагався створити такий оркестр раніше, але не склалося.
 
Спершу під егідою "Ротора" до складу колективу ввійшло 12 музикантів. Після занепаду виробничого об’єднання оркестр існував при управлінні культури облдержадміністрації, яке на той час очолював Віктор Собченко. Начальник управління розумів необхідність збереження такого неординарного музичного колективу на Черкащині й, до його честі, "підставив плече" дітищу О. Дяченка. Концерти оркестру, аж до переведення його до обласної філармонії у 2002 році після закінчення її ремонту, проходили в залі Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.
 
Незмінний директор оркестру – флейтист високого рівня Володимир Бутов. Концертмейстерами відразу були: Євгенія Сергієнко (перші скрипки) – нині заступник директора Черкаського музичного училища, Віталій Сотніченко (другі скрипки), Наталія Бутова (альти), Галина Рєпіна (віолончелі), Олександр Шнайдер (контрабаси). А першими солістами: Олексій Молчанов (піаніно) – нині живе й працює в Чорногорії, Геннадій Кабін – нині концертмейстер перших скрипок, той самий Олександр Шнайдер (сопілка, контрабас та, за необхідності, ударні інструменти). А також відомі в усьому музичному світі кияни, народні артисти України Ольга Басистюк (сопрано), Богодар Которович й Анатолій Баженов (обидва скрипалі).
 
Подвійна консерваторська освіта й, відповідно, неабияка музична ерудиція були та є тими підвалинами, які дають Олександру Дяченку щоконцерту протягом усіх 20 років формувати не просто цікаві й різнопланові, а й, найчастіше, просто захопливі репертуарні програми, дозволяють йому самому писати будь-які необхідні оркестровки чи обробки виконуваних творів. Це, звісно, завжди гідно оцінюється слухачами на концертах. Адже в Черкасах, чималою мірою саме завдяки 20-річній творчій діяльності цього оркестру, є багато не просто любителів класичної музики, а й музичних фахівців різного рівня: викладачів музичних шкіл міста та Черкаського музичного училища, учнів цих закладів, їхніх батьків-музикантів, інших виконавців тощо.
 
І ось 30 травня у рідній оркестрантам філармонійній залі Черкас пройшов довгоочікуваний ювілейний концерт з нагоди 20-річчя створення оркестру. Ювіляри розпочали його, оминаючи усілякі вступні банальності, відомою мелодією привітання – "Happy Birthday To You" – і ще кількома фрагментами з популярних мініатюр, які за два десятиліття зробили йому ім’я та стали улюбленими серед постійних слухачів. Зрозуміло, присутні в залі встають, море овацій...
 
Постійна ведуча концертів камерного, Тетяна Гук, вітає всіх, хто прийшов на цей концерт, й запрошує на сцену для привітання начальника управління культури облдержадміністрації Василя Марштупу. Він дає найвищі оцінки оркестру й від імені голови облдержадміністрації, Героя України Сергія Тулуба вручає величезний букет квітів О. Дяченку. Також гість вітає всіх черкащан із тим, що камерний оркестр, завдяки зусиллям облдержадміністрації й особисто Сергія Тулуба, переріс у повноцінний симфонічний.
 
Оголошуючи наступний номер концертної програми, Тетяна Гук зауважує, що цей радісний день іменинники вирішили провести в колі друзів. Один із таких друзів – піаніст Олексій Молчанов (нині житель Чорногорії), який свого часу допомагав оркестрантам, колишнім колегам, розпочинати творчу кар’єру колективу. З нагоди свята лауреат конкурсу ім. Миколи Лисенка виконує з оркестром ре-мінорний концерт Йогана Себастьяна Баха для клавіра (фінал). Чи потрібно щось казати про майстерність соліста чи оркестру та про гармонійність їхнього спільного звучання?.. Напевне, це буде зайвим. А твір обрано такий, що наочно демонструє високий виконавський клас і оркестру, і соліста.
 
Запрошення нових солістів – одна з особливостей нашого оркестру. Тетяна Гук перераховує багатьох народних і заслужених, іноземних, українських та черкаських солістів, які концертували з оркестром за дводесятирічну історію.
 
Не раз солював з оркестром і концертмейстер перших скрипок Геннадій Кабін. Ось і тепер він виконав "Циганські наспіви" Пабло Сарасате в супроводі оркестру. Слухати музику такого майстра – суцільне задоволення. Крім того, вона дає публіці змогу оцінити неабияку складну й привабливу скрипкову техніку Г. Кабіна. Те, що Г. Кабін є скрипалем-віртуозом, відомо давно. Тож овації та квіти після закінчення виконання – цілком передбачувані, хоч від того не менш приємні для артистів.
 
І знову звучить твір вишукано мелодійний – "Хризантеми" Дж. Пучіні... Це неодмінна потрійна "родзинка" програми цього концерту, як і завжди, спеціально заготовлена для слухачів О. Дяченком. Ці "родзинки" є в кожному концерті оркестру протягом багатьох років. Чималою мірою вони теж приваблюють повні зали глядачів. Перша характеристика такого матеріалу – приваблива мелодійність твору. Друга – новинка репертуару. Третя – вміння художнього керівника компонувати привабливу для багатьох слухачів репертуарну програму кожного концерту.
 
Оркестр гастролював у Польщі, Прибалтиці, Італії, Франції – скрізь залишаючи найкращі враження. Ще один друг оркестру – "однокашник" О. Дяченка по Донецькій консерваторії, народний артист України, скрипаль із Луганська Юрій Кириченко. У його виконанні звучить "Прелюдія і алегро в стилі Пуньяні" – прониклива, високої напруги мелодія.
 
Щоразу концертна програма оркестру вибудовується так, щоб музика в його виконанні не тільки знайомила публіку зі стилем різних авторів, різних країн, різних музичних епох, але й все більше захоплювала зал, викликала все більше овацій. Не даремно наступний номер – "Наварра" П. Сарасате у виконанні дуету скрипалів-віртуозів Юрія Кириченка й Геннадія Кабіна в супроводі оркестру. Цей твір слухач завжди радо приймає. Цього разу оркестр і солісти показали такий клас, що овації публіки не затихали незвично довго – довелося ювілярам зіграти фрагмент "Наварри" на біс.
 
"Часто оркестр виступає й для школярів і навіть для дошкільнят, – розповідає аудиторії ведуча. – Уже 13 років щовесни оркестр виступає з талановитими юними виконавцями. От і зараз прозвучить п’єса "Крапельки" сучасного композитора М. Ковалевського у виконанні лауреата всеукраїнських і міжнародних конкурсів, виконавців на ударних інструментах сімейного ансамблю "Музика неба" (батько – Максим Савченко, мати – Олена Грінцова та син – шестирічний Давид Савченко)".
 
Син грає на дзвіночках (компанеллі), мати – на віброфоні, батько – на ударних. Злагоджена гра сімейного ансамблю сплітає казковий музичний візерунок, який умиротворює слухачів та створює ліричний настрій.
 
А на сцену тим часом виходить група виконавців на духових інструментах – мідних та дерев’яних (два кларнети, два гобої, два фаготи, дві флейти, три валторни, туба, дві труби, два тромбони) – і камерний оркестр перетворюється на симфонічний. Виконується увертюра до опери Джоакіно Россіні "Сорока-злодійка". До складу оркестру додалися ще й струнні: дві перші скрипки й дві віолончелі. Як повнокровно зазвучала струнна група, разом із дерев’яними та мідними духовими й групою ударних (литаври, трикутник, барабани)! Оце, нарешті, у Черкасах звучить власне симфонічний оркестр у повному складі! 20 років – вік справжнього повноліття, період, за який Черкаси таки "дозріли" до свого симфонічного оркестру.
 
І симфонічний оркестр грає "Мрії" О. Скрябіна. Є у його звучанні те, чого не було раніше, – крім звичних "рулад" струнних, виразно чуємо то валторни і труби, то кларнети із флейтами, то тубу із литаврами. Відтепер, у репертуарі черкаського симфонічного оркестру будуть і фрагменти з "Іспанського капріччо" М. Римського-Корсакова – ще один якісно новий твір. На фоні потужного оркестрового звучання виразно вступає соло скрипки Г. Кабіна. Потім флейта В. Бутова й соло фортепіано та трикутника.
 
Далі симфонічний виконує "Угорську рапсодію № 2" Ференца Ліста. Є можливість порівняти: цей твір ми раніше чули у виконанні камерного і тоді не було такого музичного багатоголосся. А також такої сили й насиченості звуку. Звичне колись звучання різних частин цієї рапсодії стало більш різноманітним у музичному нюансуванні ударними й духовими та зазвучало повніше за рахунок збільшеної групи струнних. До цього багатства звуку ще потрібно звикнути.
 
Наприкінці свята секретар обласного осередку Національної музичної спілки Ніна Нескрьобіна також привітала оркестр із 20-річчям та вручила іменинникам грамоту й цінний подарунок. Дуже доречно в її виконанні прозвучала цитата з творчості Тараса Шевченка: "От де, люде, наша слава – слава України".
 
Концерт оркестру закінчено. 20 років успішного концертування камерного є запорукою цікавого, якісного майбутнього й у симфонічного. На що, небезпідставно, і сподіваємося.
 
Микола Голуб
Переглядів: 1134 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024