Управління культури Черкаської ОДА
П`ятниця, 19.04.2024, 21:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Жовтень » 3 » «Я ПОЧИНАЮСЬ З ОТЧОЇ ЗЕМЛІ»
09:01
«Я ПОЧИНАЮСЬ З ОТЧОЇ ЗЕМЛІ»

З 17 по 24 вересня у Обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка пройшов тиждень краєзнавства «Я починаюсь з отчої землі», присвячений 60-річчю створення Черкаської області.

У відділах бібліотеки розгорнуто книжково-ілюстративні виставки:


Експонувалася виставка творчих робіт студентів ЧНУ ім. Б. Хмельницького "Молодість. Краса. Натхнення" :




 

 

Відкриття Тижня

„Історія спорту в Черкасах”

 Традиційний щорічний вересневий Тиждень краєзнавства „Я починаюсь з отчої землі” відкрився 17 вересня вечором „Історія спорту в Черкасах”, приуроченим Року фізичного здоров’я та екології в Україні, оголошеного Президентом України В.Ф.Януковичем та Дню фізичної культури і спорту, який відзначався напередодні. 

Студенти Черкаського вищого професійного училища спілкувалися із відомим черкаським краєзнавцем, дослідником історії рідного міста В.Б.Страшевичем та фіналістом телевізійного реаліті-шоу „Зважені та щасливі” Олександром Поповичем.

Молодь зацікавили розповідь Василя Борисовича Страшевича про історію розвитку спорту на Черкащині, а також відеопрезентація книг краєзнавця спортивної тематики.

Жвавий інтерес у юнаків і дівчат викликала і розповідь Олександра Поповича про участь у популярному телешоу. Гість вечора переконливо продемонстрував переваги здорового способу життя і на власному прикладі довів роль спорту у фізичному перевтіленні людини.

Велика кількість запитань від молоді до запрошених засвідчила актуальність даної теми.

„Колиска прадавньої цивілізації: Трипільська культура”

 120 років тому відомим археологом Вікентієм Хвойкою було відкрито одну із найдавніших пам’яток історії - Трипільську культуру.

Цій події було присвячено історичний екскурс, який 18 вересня для юних істориків загальноосвітньої школи № 22 провели методист Черкаського територіального відділення Малої академії наук України, керівник гуртка „Юні краєзнавці. МАН” позашкільного навчального закладу „Центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді” м.Черкаси, археолог, кандидат історичних наук, здобувач степеню доктора історичних наук при ІА НАН України Т.М.Нераденко та завідувач відділу археології Черкаського обласного краєзнавчого музею Л.Г.Сиволап.

Тетяна Миколаївна Нераденко свою розповідь про пам’ятки унікальної Трипільської культури на Черкащині супроводжувала цікавою і змістовною відеопрезентацією.

А завдяки Ларисі Григорівні Сиволап відділ мистецтв бібліотеки на час зустрічі перетворився в один із залів краєзнавчого музею. Представляючи археологічні знахідки із трипільських протоміст, що знаходились на території нинішніх Тальнівського та Уманського районів, науковець розповіла про життя трипільців, їх побут, звичаї і ремесла, дала пояснення знакам і графічним символам на гончарних виробах.

Гості зустрічі звернули увагу молоді на літературні джерела про Трипільську культуру, запросили юнаків та дівчат долучитися до вивчення історії рідного краю і участі в археологічних розкопках.

Презентація краєзнавчих посібників виданих бібліотекою «Черкащина бібліографічна»

 Свідченням того, що молодь цікавиться краєзнавством, стала переповнена читальна зала 19 вересня 2013 року.

В рамках Тижня краєзнавства „Я починаюсь з отчої землі” бібліотека презентувала свою краєзнавчу бібліографічну продукцію.

Студенти Черкаського професійного автодорожнього ліцею та Вищого професійного училища не лише познайомилися із новою краєзнавчою літературою і бібліографічними посібниками із серій „Вчені Черкаського краю” та „Лауреати літературної премії імені Василя Симоненка”, а й поспілкувалися із героями презентованих біобібліографічних нарисів: членом Національної спілки краєзнавців, Почесним краєзнавцем України, дослідником історії, природи і фольклору Черкащини Миколою Щербиною та черкаським поетом, членом Національної спілки письменників України, лауреатом обласної літературної премії імені Василя Симоненка за 2012 рік Сергієм Руднєвим.

Краєзнавчі бібліографічні посібники, підготовлені бібліотекою в рамках проекту „Краєзнавча бібліографія = компетентний читач”, експонувалися на виставці „Черкащина бібліографічна”, яка була доповнена слайд-презентацією.

„Фронт в тилу ворога: свідчення ветеранів”

 З кожним днем дедалі більше відходять у минуле події Великої Вітчизняної війни. Та ніколи в людській пам’яті не згасне велич подвигу нашого народу, який приніс людству мир. Вагомий внесок у перемогу над фашизмом внесли партизани і підпільники.

20 вересня на вечорі, присвяченому Дню партизанської  слави студенти Черкаського політехнічного технікуму слухали спогади ветерана Великої Вітчизняної війни, учасника бойових дій Петра Семеновича Красовського про партизанський та підпільний рух на Україні і, безпосередньо, на Черкащині. Петро Семенович розповів юнакам і дівчатам про героїчні подвиги і партизанські будні їхніх ровесників.

Проникнутися атмосферою тих років допомогли пісні на воєнну тематику у виконанні студентів Черкаського музичного училища ім. С.Гулака-Артемовського Бутовської Анастасії, Каплуна Романа, Бабенко Насті.

Дивосвіт майстрів палітри

Цьогоріч потужне мистецьке об’єднання Черкащини – обласна організація Національної спілки художників України відзначає свій ювілей – 35-річчя з часу створення.

23 вересня з цієї нагоди в бібліотеку завітали художник декоративно-прикладного мистецтва Неоніла Петрівна Недосєко; художник, скульптор, який працює в галузі малої пластики та медальєрного мистецтва Віктор Григорович Крючков; представник молодої генерації художників Черкащини Леся Корж.

Присутні на вечорі студенти художньо-технічного коледжу ознайомились з історією створення та діяльністю спілки, отримали відповіді на питання, що їх цікавили та переконалися, що Черкаська обласна організація Національної спілки художників України є одним із серйозних творчих колективів України, потужним центром культурного, мистецького, духовного життя Черкаського краю.

Закриття Тижня

Перша в Черкаській області

 24 вересня відбувся вечір-зустріч, присвячений 95-річчю газети „Черкаський край”.

Студенти Черкаського комерційного технікуму зустрілись із заступником головного редактора газети Романом Киреєм та ветераном редакції, завідувачкою відділу культури, освіти, науки Ганною Шквар.

Ганна Яківна, яка працює в газеті ще із початку її заснування, поділилась спогадами про історію „Черкаського краю”, знайомство з цікавими людьми в процесі її професійної діяльності, а також роздумами про значення журналістської професії.

Про те, чим редакція живе сьогодні, над чим працює і до чого прагне, розповів Роман Владиславович.

На закінчення зустрічі юнаки і дівчата отримали в подарунок останній номер газети, яка святкує цьогоріч свій ювілей.


Переглядів: 1193 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024