Управління культури Черкаської ОДА
П`ятниця, 29.03.2024, 06:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Травень » 17 » КОРСУНЩИНА ВЛАШУТВАЛА "КАЙДАШЕВІ ГОСТИНИ"
15:02
КОРСУНЩИНА ВЛАШУТВАЛА "КАЙДАШЕВІ ГОСТИНИ"
 
…Сонячного травневого дня, у суботу, їхали Кайдаші з базару в Богуславі та й поснули в дорозі. А як прокинулися та роздивилися навкіл, то одразу й не здогадалися, що опинилися в славному місті Корсуні. А тут…
 
Розвеселими українськими піснями, святково вбраними обійстями, палким сонцем і радісним настроєм зустрічав Корсунь не тільки улюблених героїв Нечуя-Левицького – батька й сина Кайдашів (яких майстерно зіграли Станіслав Шпунтенко та Олександр Давиденко), – а й численних гостей, що завітали 5 травня на районне фольклорне свято "Кайдашеві гостини". Велике кількагодинне театралізоване дійство розгорнулося на галявині, що біля стадіону "Колос". Галявина була святково прикрашена і нагадувала чудове містечко наших пращурів: ошатно прибрані в українському стилі хатинки, у яких дбайливо господарювали їхні хазяї – в окремому будиночку одна або кілька територіальних громад: міська рада, Драбівка, Селище, Деренківець, Нетеребка, Сахнівка, Кірове, Кичинці, Виграїв, Нехворощ, Стеблів, Завадівка, Гарбузин, Дацьки, Петрушки, Комарівка, Квітки – дивували і творчістю, і винахідливістю. Господарі подбали і про відповідний інтер’єр, і про вишукане народне вбрання, і про хлібосольні запросини шановних гостей до господи. До речі, Драбівську сільську раду було визнано як таку, що найкраще представила свою громаду. Біля будиночків були розміщені виставки народних умільців декоративно-прикладного мистецтва, а в будинках накрили столи достатку, які "ломилися" від смачних наїдків, серед яких й обов’язкова конкурсна страва – вареники.
 
 
Словами щирих вітань свято розпочав його ініціатор – голова Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації Анатолій Івашкевич. Він підкреслив, що подібні заходи об’єднують і згуртовують громаду у найкращих прагненнях. Таке свято проводитиметься щороку і стане доброю традицією живописного Корсунь-Шевченківського краю.
 
Продовженням свята стали концертні виступи аматорів художньої самодіяльності районного будинку культури та сільських громад, які представляли свої села. Їх виступи були багатими й колоритними, насиченими жартами, веселими піснями. Порадували гостей і театральні постановки-фрагменти за творами Нечуя-Левицького "Кайдашева сім’я", "На Кожум’яках", що їх представили Квітчанський, Селищенський, Сахнівський, Деренківецький сільські будинки культури. Глядачі охоче підтримували артистів бурхливими оплесками.
 
 
На гостей свята чекали конкурси, ігри, веселі пісні й розваги, безпрограшна лотерея. У конкурсі на краще виконання пісень про вареник взяли участь селищенці, гарбузинці, культармійці районного Будинку культури та нетеребчани, – останні стали переможцями й отримали цінний подарунок. А в конкурсі серед господинь, які готували найулюбленішу українську страву, за номінаціями місця розподілили так: найпухкіший вареник зварили селищенці, найбільший зліпили кошмаківці, найменший – стеблівці, найбіліший вдався у сидорівчан, найвеселіший – у деренківчан, найгламурніший – у кіровчан.
 
Той, у кого в шлунку місця не бракувало, міг скуштувати ще й смачну пшоняну кашу з польової кухні, яку зварили представники районної організації Партії регіонів.
 
Поки одні гості свята смакували кулінарними шедеврами, інші отримували море веселощів від участі або споглядання спортивних змагань: варто було подивитися бій мішками на колоді, естафету "Параска та Палажка", перетягування канатів чи піднімання гир та інші.
 
 
Це незабутнє свято знову довело, що чарівна Корсунщина багата не лише на прекрасні краєвиди, а й на талановитих людей. А допомогли в проведенні дійства: районна організація Партії регіонів, Корсунь-Шевченківська швейна фабрика, ДП "Корсунь-Шевченківський лісгосп", район електричних мереж, комбінат комунальних послуг та приватний підприємець О. В. Кудрявцева. Глядачі щиро дякували організаторам — талановитим артистам районного Будинку культури (автор сценарію художній керівник РБК і ведуча – Т. Давиденко) за це дійство, яке дало змогу поринути в наше минуле і насолодитися неповторною красою народної творчості.
Переглядів: 1324 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024