Управління культури Черкаської ОДА
Субота, 27.04.2024, 00:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Вересень » 6 » «РІВНОВАГА» У ОБЛАСНОМУ ХУДОЖНЬОМУ МУЗЕЇ
10:21
«РІВНОВАГА» У ОБЛАСНОМУ ХУДОЖНЬОМУ МУЗЕЇ

5 вересня у Черкаському обласному художньому музеї відкрилася виставка-інсталяція «Рівновага».

Проект «Пересувна виставка творчих робіт людей, які постраждали від нацизму та тоталітаризму в п’яти містах України» виконується Благодійною організацією «Фонд соціальної адаптації та інтеграції «Касталія-Фонд», м. Київ ( координатор проекту Пієвська Ірина Лазарівна) за програмою «Місце зустрічі – Діалог» німецького фонду «Пам'ять, Відповідальність, Майбутнє». Проект  здійснюється в 5-ти містах України (Сімферополь, Івано-Франківськ, Житомир, Глухів, Черкаси).

Країна має ціле покоління онімілих громадян, для яких ще досі не скінчилась Радянська влада. Сьогодні, коли почали знову переписувати підручники, саме вони мають сказати своє слово – слово людей, які були свідками подій, через свою особисту історію життя. Вони жили в ті часи, і навряд чи вони хочуть для своїх дітей та онуків повернення тих подій…

Не всі готові навіть сьогодні розповідати про свій досвід, особливо ті, хто перебував у сталінських та німецьких таборах.

З кожним роком їх стає все менше – вони ідуть з життя іноді так і не наважившись говорити про пережите. Страх, посіяний тоді, удобрений мільйонами життів, не дає їм досі свободи говорити…

Проект має на меті оприлюднювати правдиві спогади очевидців подій, а також створювати умови для спілкування різних поколінь, усвідомлюючи, що ніщо не зможе замінити живого спілкування людини з людиною, бо таке спілкування перетворюється з абстрактних знань на особистий досвід… А головне те, що молоді учасники цього проекту – юні митці, чи не останнє покоління, яке може мати таку можливість. А тому не випадково обрана для діалогу мова творчості. Адже творчість легко долає межі часу.

Протягом року в п’яти містах України проходили зустрічі  творчої молоді з людьми, які постраждали від нацизму та тоталітаризму. Учасники зустрічей надали свої твори для пересувної виставки. Серед зібраних експонатів як художні твори знаних майстрів, так і ужиткові вироби (вишивка, плетіння бісером, в’язані речі). В експозиції також представлені роботи – відповіді дітей (учнів художніх шкіл та творчих гуртків), безпосередніх учасників цих зустрічей.

Центральний простір інсталяції присвячено саме досвіду жертв фашизму та сталінізму. Цей досвід можна почути з перших уст в коротких інтерв’ю-спогадах у фільмі Олександра Дірдовського «Рівновага жаху». Бачимо його в суворій графіці Володимира Куткіна.

В Черкасах проект виконує Відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м. Черкаси (виконавчий директор Бугеря Тетяна Анатоліївна).

В рамках проекту були організовані зустрічі молоді з Гармаш Любов Павлівною та Слюсар Олексієм Григоровичем, які в роки Великої Вітчизняної війни були примусово вивезені на роботу в Німеччину, з Демурою Валентиною Кіндратівною і Герасименко Тамарою Миколаївною, які перебували на окупованій території. Вивчались події, які відбувались в місті Черкаси в період німецької окупації.

В рамках проекту в конкурсі творчих робіт дітей та молоді на тему: «Війна та мир: діалог поколінь» в Черкасах взяли участь: учні Черкаської дитячої художньої школи ім. Д.Нарбута (директор школи Веселова Людмила Борисівна), учні математичного класу Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8 Черкаської міської ради (директор школи Саєнко Тетяна Борисівна), студенти Черкаського факультету ринкових та інноваційних технологій Київського національного університету технології та дизайну (декан факультету Натрошвілі Світлана Геннадіївна).

Спогади про пережите в роки війни, життєві події, які випали на долю старшого покоління, знайшли своє втілення в малюнках дітей.

Історія нашої землячки, яка в роки війни врятувала 100 дітей, Шулежко Олександри Максимівни, якій присвоєно почесне звання «Праведник Народів Світу», надихнула учнів ДХШ на серію малюнків.

В роботах студентів університету чітко проглядається розповідь Гармаш Любові Павлівни про її примусову роботу в Німеччині: «ось їх везуть до Києва, далі поїзд на чужину; очі дівчинки, якій тяжко в далечині від рідного краю; розбите серце, бо все було б інакше, якби не війна.» І діалог поколінь – «Війна –слово про лихо, тільки тим, хто не знав її».

Переможцем конкурсу в номінації «Вільне вирішення теми» стала Савчук Ольга за роботу «В неволю» (КНУТД).

Гран-прі від журі за роботи, присвячені історії дитячого будинку О.М. Шулежко, отримали учні дитячої художньої школи: Доброва Анастасія, 10 років, за роботу «Портрет Шулежко О.М.», Шепецька Катерина, 7 років, за роботу «Шулежко О.М., 1942 рік», Коршунова Олександра, 10 років, за роботу «Діти війни» та Авілова Єлізавета за роботу «Дитячий будинок» (м. Черкаси).

На відкритті були присутні: Пієвська Ірина Лазарівна – виконавчий директор благодійної організації «Касталія-фонд», керівник проекту «Пересувна виставка творчих робіт людей, які постраждали від нацизму та тоталітаризму в п’яти містах України», Бугеря Тетяна Анатоліївна – виконавчий директор відділення ВБО «Турбота про літніх в Україні» в м.Черкаси, учасники проекту, відвідувачі музею. Урочистість атмосфери доповнив виступ ансамблю «Лийся, пісне» територіального центру соціальної допомоги Соснівського району м. Черкаси департаменту соціальної політики Черкаської міської ради. Учасники ансамблю – діти війни.

Виставка діє до 20 вересня.

Переглядів: 798 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024