Управління культури Черкаської ОДА
Четвер, 28.03.2024, 17:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Травень » 29 » СПІВЕЦЬ ДУШІ НАРОДНОЇ
14:42
СПІВЕЦЬ ДУШІ НАРОДНОЇ
 
Мистецький вечір під такою назвою відбувся 23 травня у Корсунь-Шевченківському державному історико-культурному заповіднику. Він був присвячений 130-річчю від дня народження видатного українського композитора К. Г. Стеценка, який народився 24 травня 1882 р. у с. Квітках Канівського повіту Київської губернії (нині – Корсунь-Шевченківський район Черкаської області).
 
Щоб вшанувати пам’ять видатного земляка, у центральній залі палацу зібралась громадськість м. Корсуня-Шевченківського, учнівська молодь, працівники Заповідника, колективи художньої самодіяльності Корсунь-Шевченківського районного Будинку культури.
 
Мистецький вечір розпочався з молитви та духовного твору "Вірую" на музику К. Г. Стеценка у виконанні церковного хору Спасо-Преображенського храму Української Православної Церкви Київського Патріархату. Такий початок заходу був не випадковий, адже К. Г. Стеценко був одним із фундаторів Української Автокефальної Православної Церкви, пізніше став її протоієреєм. Кирило Григорович подарував світу унікальні духовні твори, які звучать у православних храмах не лише в Україні, а й за кордоном. Учасникам вечора було запропоновано прослухати в запису "Український церковний гімн" у виконанні хору Української Православної Церкви Святого Архангела Михаїла м. Генк (Канада).
 
Потім завідувачка меморіального музею К. Г. Стеценка (с. Квітки) Л. П. Цьоменко розповіла про життєвий та творчий шлях композитора, запросила всіх присутніх відвідати музей.
 
Кирило Григорович Стеценко був різнобічним композитором. Окрім духовних творів, йому належать оригінальні хори, кантати, ансамблі, солоспіви (романси), колядки, щедрівки.
 
Романси композитора є одними з найкращих серед українських класичних романсів. Створював їх К. Г. Стеценко на тексти Т. Шевченка, Лесі Українки, І. Франка, О. Олеся та інших видатних українських письменників. Часто ще до опублікування вони ставали відомим і входили до репертуарів як видатних професійних співаків, так і співаків-аматорів. До найкращих зразків класичного українського романсу належать твори К. Г. Стеценка на слова Лесі Українки "Вечірня пісня", "Стояла я і слухала весну", "Хотіла б я піснею стати". Виконують їх і сучасні співаки. Так, на вечорі прозвучав романс "Хотіла б я піснею стати" у виконанні народного ансамблю "Мрія".
 
У своїх творчих шуканнях К. Г. Стеценко звертався до народної музики та пісні як до найдосконалішого мистецького зразка. Серед творів композитора акапельні обробки народних пісень, обробки в супроводі фортепіано та розкладки для дитячих хорів. На заході прозвучала українська народна пісня в обробці К. Г. Стеценка "Ой піду я полем-лугом" у виконанні народного ансамблю "Горицвіт".
 
Особливе місце у творчості К. Г. Стеценка належить хоровому мистецтву. Як диригент, він заснував понад 30 хорових колективів – професійних і аматорських, дорослих і дитячих, світських і церковних. Кирило Григорович завжди прагнув, щоб хор звучав як довершений вокальний оркестр. Хорова творчість композитора відіграла важливу роль у розвитку української музики. На вечорі народний аматорський хор ветеранів війни і праці Корсунь-Шевченківського районного Будинку культури виконав два твори К. Г. Стеценка: "Гей видно село", "Ой чого ж ти, дубе".
 
К. Г. Стеценко поклав на музику вірші багатьох поетів. Однак особливе місце в його творчості належить Т. Шевченку. Кирило Григорович стоїть на другому місці, після М. Лисенка, за кількістю творів Кобзаря, покладених на музику. Композитор тонко відчував і правдиво передавав у музиці народний характер шевченкових віршів. Загальновідомими є його твори на слова Т. Шевченка "Заповіт" ("Як умру, то поховайте"), "Тополя" ("По діброві вітер віє"), "Вечір" ("Сонце заходить, гори чорніють"), "Плавай, плавай, лебедонько". У прекрасному виконанні народного аматорського вокального гурту "Манжари" прозвучав твір К. Г. Стеценка на слова Т. Шевченка "Ой літав орел".
 
Мистецький вечір "Співець душі народної" мав пізнавальне та естетичне значення. Він сприяв духовному збагаченню його учасників та популяризації музичної спадщини видатного українського композитора Кирила Григоровича Стеценка.
Переглядів: 1030 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024