Управління культури Черкаської ОДА
П`ятниця, 29.03.2024, 15:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Квітень » 4 » ТИЖДЕНЬ ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ КНИГИ «ВПУСТИ КНИГУ В СЕРЦЕ»
15:40
ТИЖДЕНЬ ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ КНИГИ «ВПУСТИ КНИГУ В СЕРЦЕ»

Книга святкує ювілей

Щорічний березневий Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги під традиційною назвою «Впусти книгу в серце» стартував в обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка 22 березня літературно-мистецьким святом «Книга святкує ювілей». Адже особливістю цьогорічного Тижня книги є можливість на багатьох його заходах знайомитися із книгами-ювілярами 2016 року.
Відкриваючи Тиждень, директор книгозбірні Олена Федоренко привітала молодь з цією подією, побажавши їм читати, отримувати задоволення від читання і, читаючи, намагатися вчитися все життя.
Познайомитись із багатьма книгами-ювілярами 2016 року, які уже десятки, сотні, а то й тисячу років крокують з людством крізь час і простір, юнакам і дівчатам допомогла відеопрезентація та цікава розповідь ведучої заходу Руслани Стокоз. 

Серед ювілярів чимало книг письменників Черкащини, які достойно представляють наш край в українській літературі і, чиї твори високо оцінені читачами і літературною критикою. Зокрема, це й книги письменниці, науковця, громадсько-політичної діячки Валентини Коваленко, яка взяла участь у святі книги. Письменниця читала свої поезії, згадувала про свій шлях у літературу, спілкуючись з молоддю, ділилася роздумами про книги і читання та їх роль у житті кожної людини.
На вечорі деякі поетичні твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Симоненка, Володимира Сосюри, Ліни Костенко, Людмили Тараненко зійшли зі сторінок книг-ювілярів і прозвучали віршами, які майстерно читали актори поетичного театру Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького «На горі» під керівництвом Ярослава Литвина та піснями у виконанні гурту «Сімнот» міського Будинку культури ім. І. Кулика, поетеси Олени Желєзняк, поетеси і композиторки Таміли Чупак.
Своєю гумористичною автобіографією із щойно народженої книги «Іди, синку, іди...» знайомив усіх присутніх черкаський письменник-гуморист Іван Дубінін.
А молодь продемонструвала знання екранізованих літературних творів, взявши участь у літературно-мистецькій вікторині,
Завершилось свято книги побажанням усім присутнім знайти у безмежному океані книг саме ті, які допоможуть їм бути Людьми.

 

Тайм-діалог поколінь «Поет, пророк, людина – Тарас Шевченко»

Свої ювілеї у 2016 році відзначають деякі твори і окремі книги Тараса Шевченка. Так, цього року минає 170 років з часу написання славнозвісного «Заповіту» і поеми «Гайдамаки», 155 років з часу виходу «Букваряюжнорусского» та 140 років – «Кобзаря», що побачив світ у Празі 1876 року.
Та з роками інтерес до творчості нашого національного генія, як і до його особистості лише зростає. В чому ж криється секрет його непересічності і геніальності, довговічності і актуальності його літературної і мистецької спадщини? Чому постать Кобзаря завжди так цікавила і цікавить не одне покоління українців – як старших за віком, так і зовсім юних?
Відповіді на ці та інші питання шукали 23 березня учасники тайм-діалогу поколінь під назвою «Поет, пророк, людина – Тарас Шевченко». Діалог вели старшокласники колегіуму «Берегиня», учні вищого професійного училища, аспірантка Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького Наталя Макій, науковець музею однієї книги «Кобзар» Ярослав Литвин із представниками старшого покоління - письменником, науковцем, доктором філологічних наук, шевченкознавцем Василем Пахаренком, викладачем світової літератури фізико-математичного ліцею Любов'ю Малигіною та заступником директора з наукової роботи Кам'янського державного історико-культурного заповідника, поетесою і композитором Тамілою Чупак.
Модератором тайм-діалогу виступила завідувачка відділу читальних залів бібліотеки Катерина Вербівська.
Кожен із учасників заходу висловлював свої думки і роздуми щодо місця Кобзаря у його житті, але всі учасники діалогу були одностайні в одному: щоб глибше пізнати Шевченка, треба сприймати його без пафосу, ярликів і штампів, вдумливо читати його твори і вивчати через них історію України, черпати із його творчості ту духовну силу, яка потрібна нам сьогодні як ніколи. Щоб краще зрозуміти Шевченка, насамперед, треба зрозуміти себе.
Як підсумок прозвучала думка Василя Пахаренка – Тарас Шевченко різний для кожного. І так повинно бути. Кожен має знайти і відкрити для себе свого Шевченка.
Емоційності заходу додали поезії та пісні на слова поета, виконані Ярославом Литвином і Тамілою Чупак.

Творчий вимір Миколи Теліженка

24 березня до бібліотеки на зустріч із молоддю завітав Митець з великої літери, заслужений художник України, член двох творчих спілок – Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Національної спілки художників України, кавалер ордена «За заслуги» II ступеня Микола Теліженко.
Багатогранний талант майстра виявився в різних галузях мистецтва – графіці, монументальному живопису, дереворізьбленні, скульптурній пластиці, геральдиці. Та справжній прорив Микола Теліженко здійснив у розвитку витинанки, піднявши її від хатнього ремесла до образотворчої монументальності. То ж, не випадково в мистецьких колах його вважають президентом української народної витинанки.
Простий у спілкуванні, глибоко закорінений в національну традицію, пройнятий національним духом і національною ідеєю митець цікавий молодим українцям. Завдяки таким особистостям як Микола Теліженко, юнаки і дівчата відчувають гордість за Україну.
Микола Матвійович щиро ділився з молоддю цікавими фактами своєї біографії та запросив відвідати його персональну виставку, що експонується в обласному художньому музеї.

Пристрасний українець. Василь Захарченко

2016 рік для письменника, лауреата Шевченківської премії Василя Захарченка є ювілейним – йому виповнилося 80 літ. 25 березня до бібліотеки на розмову із Майстром слова завітали, на чолі з директором, старшокласники і вчителі Городищенської загальноосвітньої школи №3, вчителі української літератури загальноосвітніх шкіл Черкаської області та бібліотекарі зі Шполи.
Василь Захарченко – яскравий представник славної когорти шістдесятників, який своєю творчістю впродовж багатьох десятиліть утверджує і захищає українську культуру, змальовуючи правдиву історію українського народу. Його ім'я зайняло достойне місце поруч із іменами Василя Стуса, Левка Лук'яненка, В'ячеслава Чорновола, Івана Світличного, Миколи Руденка. Як і вони, письменник не був обділений увагою «совєцького» режиму, відбувши покарання за «український буржуазний націоналізм». Ім'я Василя Захарченка на довгі роки було викреслено із української літератури, а книги вилучені із бібліотек і книгарень. І лише з настанням незалежності української держави слово письменника зазвучало на повен голос. На сьогодні видано 24 книги палкого захисника всього українського, особливо української мови.
Присутній на зустрічі письменник Григорій Діхтяренко, з притаманною йому глибокою вдумливістю, окреслив уроки, які дає читачам Василь Захарченко своєю творчістю і людськими якостями.
Сьогодні твори Василя Захарченка добре знають і читають різні покоління українців, про що й засвідчила зустріч у бібліотеці. Її учасники ділилися із письменником враженнями про його книги, задавали багато запитань та отримали щирі і відверті відповіді.
На завершення зустрічі Василь Іванович звернув увагу всіх присутніх на три основні фактори, які на його думку врятують Україну – державна незалежність, українська мова і мовлення та совість нації.

 «Країна Журнал-І-я»

Цьогоріч свої ювілеї відзначають не лише багато книг, а й деякі періодичні видання. Серед них журнали: «Вокругсвета» (155р.), «Знание-сила» (90р.), «Дивослово» (65р.), «Березіль» (60р.), «Сучасність» (55р.), «Хроніка-2000» і «Буковинський журнал» (25р.), «Країна знань» (15р.).
Краще познайомитись із цими та іншими журналами, що є у фондах Симоненківської книгозбірні, 25 березня учням колегіуму «Берегиня» допоміг літературний квест «Країна Журнал-І-я». Учасники квесту, поділившись на дві команди, здійснили подорож відділами бібліотеки, шукаючи відповіді на його питання.
Завдяки участі у заході юнаки і дівчата почерпнули для себе чимало нової цікавої інформації і отримали заряд позитиву.

Книги - ювіляри 2016 року

До знайомства із книгами-іменинниками 2016 року 28 березня юнаків і дівчат запросив літературний калейдоскоп «Книги-ювіляри 2016 року».
Серед ювілярів такі найдавніші літературні пам'ятки як «Ізборник Святослава» (940р.), «Пересопницьке Євангеліє» (455 р.), «Острозька Біблія» (435 р.) та книги, що стали світовою класикою: «Божественна комедія» Данте (695р.), «Гамлет» (415р.) і «Макбет» (410р.) Вільяма Шекспіра, «Мандри Гулівера» Джонатана Свіфта (290р.), «Собор Паризької Богоматері» Віктора Гюго і «Червоне і чорне» Стендаля (185р.).
Почесне місце у когорті іменників посідають твори української класики: «Безталанна» Івана Карпенка-Карого(150р.), «Микола Джеря» Івана Нечуя-Левицького (140р.), «Гайдамаки» Тараса Шевченка (130р.), «Царівна» Ольги Кобилянської (120р.), «Лісова пісня» Лесі Українки (105р.).
Золоті сторінки у скарбницю світової літератури вписали «Останній із могікан» (190р.) і «Звіробій» (175р.) Фенімора Купера, «Граф Монте-Крісто» Олександра Дюма (170р.), «Біле ікло» Джека Лондона (110р.), «Золоте теля» Іллі Ільфа і Євгена Петрова (85р.), «Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова (50р.).
Разом із цими книгами та багатьма іншими, що цього року відзначають свої ювілеї, виросло не одне покоління читачів. Із ними вони вчились бути мудрими, добрими, мужніми, людяними. І не дивлячись на поважний вік багатьох із них, вони завжди залишатимуться для справжніх поціновувачів книги вірними порадниками, щирими друзями і даруватимуть неперевершені хвилини насолоди від читання.

За портретами імена, за іменами – книги

Продемонструвати і поглибити свої знання творчості українських і, зокрема, черкаських письменників 28 та 29 березня молоді допоміг літературний відеоконкурс «За портретами імена, за іменами – книги».
Юнаки і дівчата впізнавали відомих українців за їх портретами, згадували їхні твори, читали напам'ять вірші деяких авторів. А підказками старшокласникам і студентам слугувала демонстрація уривків з аудіокниг та художніх і мультиплікаційніх фільмів.

Вечірній бібліобум

Завершальним заходом Тижня книги стали молодіжні бібліосутінки під назвою «Вечірній бібліобум», на які завітали всі, хто бажав провести свій вільний час безкоштовно з користю та задоволенням у вечірній бібліотеці. І при цьому збагатитися цікавою інформацією, отримати заряд позитивних емоцій і гарного настрою.
Учнівська і студентська молодь, черкаські письменники і митці, творчо обдаровані молоді люди, читачі бібліотеки, які відвідали бібліотеку після 17-ї години і отримали символічну перепустку, взявши участь у озелененні бібліотечного Дерева мудрості, мали можливість стати учасниками різноманітних заходів.
Бажаючі прочитати свої власні вірші та вірші улюблених поетів взяли участь у поетично-музичному слемі «Браво, поезіє!».
Охочі позмагатися на краще знання українських квіткових оберегів стали учасниками літературного квесту «Квітковий оберіг».
Мистецтву виготовлення ляльки Вінні-Пух та книжкових закладок із фетру молоді люди навчалися на майстер-класах.
А мистецтвотерапію «Слово і музика як ліки для душі» провела поетеса, авторка дитячих казок, виконавиця власних пісень Ганна Григорович.
Юнаки і дівчата, які відвідали вечірню бібліотеку, спілкувалися з гостями і своїми ровесниками за чашкою чаю.

 У дні проведення Тижня книги молодь черкаського краю також здійснила екскурсії бібліотекою, ознайомилась з новими надходженнями до книгозбірні та книгами-ювілярами 2016 року, представленими на книжково-мистецьких виставках, організованих у відділах бібліотеки; відвідала озвучені книжкові виставки і презентації, взяла участь у бліц-вікторинах та подорожі-вікторині молодіжною періодикою; приєдналася до мистецької мандрівки бібліотекою «Художники Черкащини – юнацькій бібліотеці».
Книгоманів, які прагнули поповнити свій багаж знань, чекали книжкові новинки на імпровізованому бібліотечному книжковому ярмарку, розміщеному у бібліотечних вітринах.

Крім того, відвідувачі книгозбірні перегорнули сторінки ексклюзивного календаря-загадки «Ювілейний», який також допоміг згадати відомі твори, що святкують свої ювілеї та отримали в дарунок книжкові закладки-поради.

Переглядів: 1005 | Додав: Olenka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024