Управління культури Черкаської ОДА
Четвер, 28.03.2024, 23:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Вересень » 29 » ТИЖДЕНЬ КРАЄЗНАВСТВА „Я ПОЧИНАЮСЬ З ОТЧОЇ ЗЕМЛІ”
14:15
ТИЖДЕНЬ КРАЄЗНАВСТВА „Я ПОЧИНАЮСЬ З ОТЧОЇ ЗЕМЛІ”

Із поетичної світлиці Василя Симоненка

21 вересня стартував щорічний Тиждень краєзнавства „Я починаюсь з отчої землі", який започаткований обласною юнацькою бібліотекою 1999 року й проводиться у третій декаді вересня. Оскільки 2015 рік оголошений на Черкащині Роком Василя Симоненка, то бібліотеці видалося символічним відкрити Тиждень краєзнавства Симоненківськими читаннями біля пам'ятника письменнику.
Задум бібліотеки підтримали багато навчальних закладів Черкас. А тому, біля пам'ятника В.Симоненку зібралася молодь - учні спеціалізованих шкіл - № 33 ім. В.Симоненка та №17, загальноосвітніх шкіл № 7, 11, 30, колегіуму «Берегиня», професійного автодорожнього ліцею, студенти державного бізнес –коледжу, політехнічного технікуму, Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького. Юнаки і дівчата читали поезії Василя Симоненка за власним вибором - ті, які їм найбільше припали до душі.
Великий патріот України своєю творчістю - простою, зрозумілою і водночас глибокою, завжди актуальною й сучасною, й через багато десятиліть об'єднує молодь. Молоде покоління українців відкриває для себе Василя Симоненка – знову й знову.
Завершився захід флешмобом - читанням вірша Василя Симоненка «Де зараз ви, кати мого народу?».

Впродовж Тижня краєзнавства юнаки і дівчата стали учасниками цілого ряду заходів:

26 липня цього року музей історії Корсунь-Шевченківської битви відзначив 70 років від дня створення.
Сьогодні музей – складова частина великого й відомого не тільки в Україні, а й далеко за її межами Корсунь-Шевченківського історико-культурного заповідника.
З цієї нагоди 22 вересня в бібліотеці студенти гуманітарно-правового ліцею зустрілися з заступником директора Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника – Овсієнко Л. Г.
Розповідь Лідії Григорівни була надзвичайно пізнавальною для молоді, оскільки надавала інформацію про історію створення музею однієї військової операції – Корсунь-Шевченківської битви. Говорилось також про хід цієї операції, про масштаб і значення її для перемоги України в Другій світовій війні, про учасників битви та місцеве населення, що пережило ті страшні дні.
Свою розповідь вона супроводжувала змістовною відеопрезентацією, що представляла музейні експонати: особисті речі воєначальників і рядових солдатів, фотознімки, листи, зразки зброї, одягу і речі тогочасного військового побуту.
Гостя запросила юнаків і дівчат відвідати музей, який не тільки зберігає історію, але й формує патріотичні почуття українців.

23 вересня учні Черкаського професійного автодорожнього ліцею та Черкаського вищого професійного училища. здійснили екскурс в історію черкаського тролейбусу, який з'явився на вулицях міста рівно 50 років тому. Це стало можливим завдяки Анатолію Герасименкові – колишньому очільнику Черкаського тролейбусного управління (нині КП «Черкасиелектротранс»), а також Максиму Коцюбі та Валерію Мироненкові – активістам Громадської ради при КП «Черкасиелектротранс». Гості не лише розповідали про історію і сучасний стан тролейбусного руху у нашому місті, а ще й продемонстрували одну із серій багатосерійного фільму «Маршрути до обрію» про історію електротранспорту Черкас. Окрім того, Анатолій Гаврилович подарував бібліотеці два томи книги, створеної ним власноруч. Автор дав їй таку ж назву як і фільму. Книжка містить велику кількість документів та світлин.
Переглянути фільм можна за такими адресами:

https://www.youtube.com/watch?v=ZVF4Gz-H7gM
https://www.youtube.com/watch?v=5Og8WvHsoHE

Майбутні фахівці у галузі туризму - студенти кооперативного економіко-правового коледжу, державного бізнес-коледжу, комерційного технікуму 24 вересня мали приємну нагоду поспілкуватися із заступником генерального директора з наукової роботи Шевченківського національного заповідника, кандидатом історичних наук С.А. Брижицькою. Зустріч відбулася з нагоди 90-річчя заповідника, яке відзначалося цьогоріч.
Світлана Анатоліївна ознайомила молодь із 90-річною історією заповідника та розповіла про нові і несподівані відкриття із життя Тараса Григоровича Шевченка, які останнім часом зроблені науковцями заповідника.

За доброю традицією під час Тижня краєзнавства юнаки і дівчата знайомилися із найцікавішими новинками краєзнавчих видань, які отримала юнацька бібліотека в 2014-2015 роках. 25 вересня впродовж дня учасниками презентації були учні гімназії № 31, спеціальної школи-інтернату та студенти політехнічного технікуму.

Презентація персонального сайта «Василь Симоненко»

У рамках року, оголошеного на Черкащині Роком Василя Симоненка, обласна юнацька бібліотека, що носить ім'я письменника, створила персональний сайт «Василь Симоненко» (www.symonenko.16mb.com).
Презентація проекту відбулася у бібліотеці 28 вересня за участі представників обласної влади, ЗМІ, громадських організацій, науковців, працівників бібліотек, освітян, молоді.

Відкриваючи презентацію, директор Симоненківської книгозбірні Олена Федоренко наголосила, що сайт має на меті надавати найбільш повну і достовірну інформацію, що стосується життя, творчості і увічнення пам'яті Василя Симоненка. Це суто бібліотечний проект - за підходом до відбору матеріалів та побудовою структури. В розробці сайта, що містить 8 розділів брали участь провідні фахівці бібліотеки на чолі з директором – ОтамасьВ.В.,Чорнобривець В.М., Філахтова Н.М., Чеперис М.М., Вербівська К.І.,Лунська А.П.,Вовчанівська Н.М., Забеліна О.А., Іваницька Н.І.
Учасники презентації мали можливість ознайомитися із структурою сайта та висловити свої зауваження і пропозиції щодо його змісту. Адже автори проекту планують його розвивати та вдосконалювати.
Враженями про створений бібліотекою сайт поділилися політичний і громадський діяч, голова фонду «Рідна країна» Микола Томенко, генеральний директор ОДТРК Михайло Калініченко, письменник і літературознавець Василь Пахаренко, заступник начальника управління інформаційної політики Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Черкаської облдержадміністрації Олександр Кравченко, представники закладів освіти, бібліотекарі.
Під час презентації звучала поезія присвячена В.Симоненку Наталії Горішної у її виконанні. Власні пісні на слова Василя Симоненка виконували заступник директора з наукової роботи Кам'янського державного історико-культурного заповідника Таміла Чупак і молодіжний гурт «TheMort».
Презентацією персонального сайта «Василь Симоненко» завершився Тиждень краєзнавства 2015 року.

Переглядів: 776 | Додав: Olenka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024