Управління культури Черкаської ОДА
Субота, 20.04.2024, 12:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Серпень » 16 » ТРАДИЦІЯ ТА ЕКСПЕРИМЕНТ ВОЛОДИМИРА НЕСТЕРОВА (ДО 80-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)
14:24
ТРАДИЦІЯ ТА ЕКСПЕРИМЕНТ ВОЛОДИМИРА НЕСТЕРОВА (ДО 80-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)
 
Ювілейна виставка художніх творів Черкаського живописця Володимира Дмитровича Нестерова, що репрезентує його багаторічні творчі пошуки, знахідки й досягнення на образотворчій ниві, відкрилася 15 серпня в Черкаському обласному художньому музеї. З відкриттям виставки та з круглою датою ювіляра привітали: заступник начальника управління культури Черкаської облдержадміністрації Євген Васильович Савісько, голова Черкаської обласної організації Національної спілки художників України, заслужений художник України Юрій Петрович Іщенко, рідні та друзі Володимира Дмитровича, черкаські художники.
 
Народився художник 16 липня 1932 року в Херсоні в робітничій сім’ї. У 1965 році закінчив Київський державний художній інститут, навчався у майстерні відомого українського живописця, народного художника України В. М. Костецького. Він учасник всеукраїнських, всесоюзних, обласних художніх виставок. Твори зберігаються в музеях України, приватних колекціях за кордоном.
 
Маючи великий практичний досвід професійно-творчої роботи, В. Д. Нестеров щедро передавав його молоді. Тривалий час працював на кафедрі дизайну Черкаського державного технологічного університету, готуючи майбутнє художнє покоління, що продовжить кращі мистецькі традиції Черкащини.
 
 
 
На виставці, представленій в обласному художньому музеї, експонуються живописні та графічні роботи, з яких струменіє закоханість у реальність, непохитну віру в ідеал людини і природи. В. Д. Нестеров працює в різних техніках і жанрах. У творчому доробку художника портрети видатних особистостей, квіткові натюрморти, краєвиди рідної землі.

 
Митець надає перевагу портретному жанру, можливо тому, що з давніх-давен портрет вважався найбільш вагомим різновидом живопису, який потребує неабияких професійних навичок, здатності відчути глибину внутрішнього світу портретованого, знання середовища, у якому він живе. Кожен експонований портрет художника – це неповторна індивідуальність: "Портрет Рити Зінець" (кароока юнка у квітчастій хустці), "Ганна" (граційна танцівниця, тендітність якої співзвучна букетові ромашок). Із цих полотен струменіє енергія, молодість, завзяття. А твір "Народний майстер Оля Щепак" вводить глядача в чарівний світ дерев’яних виробів. У портреті момент позування поступається творчим пошукам майстрині.
 
 
Привертає увагу картина "Весна". Це алегорія у вигляді юнки, яка ніби виростає із землі. Огорнена розсипами квітів, зігріта сонцем і скроплена дощем, вона знаменує оновлення природи і всього сущого. Гармонійні кольори ніби сповнені ніжної музики. І це не випадково. Багато творів В. Нестерова "звучать" ніби музика ("Сімейний портрет" та інші). Можливо, це тому, що автор під час роботи або у вільні хвилини відпочинку любить слухати музику Моцарта, Бетховена, Баха.
 
 
Заслуговує на увагу живописна пушкініана В. Нестерова – "О. Пушкін. Болдинська осінь", "Пушкін – ліцеїст" та інші. Остання робота створена до 200-річчя народження поета й передає душевну м’якість, дитячу незахищеність юного Пушкіна, натури творчої й артистичної.
 
З юних літ митця приваблювало зоряне небо. Дипломна робота в інституті була присвячена освоєнню космічного простору, а згодом художник написав цикл картин "Космос", серед них цікаве полотно "Рідна земля". Протягом тривалого часу Володимир Дмитрович підтримував зв’язки з науковцями кримської обсерваторії. Про це свідчить робота "Астроном" та інші, наявні в його творчому доробку. Досить широко на виставці представлені квіткові натюрморти – "Бузок", "Осінній букет", "Айстри", яких вирізняє висока культура колориту, фактура щедрого мазка. Квіти в глечиках чітко, до графічності, оконтурені, тло, ніби мозаїка, складається з окремих площин.
 
 
Приваблюють художника пейзажні мотиви, присвячені чарівним змінам у природі в її перехідних станах – весняне пробудження, вечірні сутінки, осіннє прив’ядання: "Весна в Черкасах", "Зима. Ранок у Седневі", "Дихання осені", "Вечір. Катери".
 
 
 
Пише він щиро, безкомпромісно, як велить душа і серце. Більшість картин В. Нестерова виконані з натури в реалістичній манері, і митець залишає за собою право вільної композиції й допитливого погляду на сутність зображеного.
 
 
Бажаємо ювілярові цікавих творчих злетів, постійної творчої наснаги.
Переглядів: 1212 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024