Управління культури Черкаської ОДА
Субота, 20.04.2024, 07:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Серпень » 23 » У ЧЕРКАСАХ ВІДКРИВСЯ МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ОДНОГО З НАЙВИДАТНІШИХ МИТЦІВ УКРАЇНИ – ДАНИЛА НАРБУТА
11:33
У ЧЕРКАСАХ ВІДКРИВСЯ МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ОДНОГО З НАЙВИДАТНІШИХ МИТЦІВ УКРАЇНИ – ДАНИЛА НАРБУТА
 
Насправді епохальна подія відбулася 20 серпня в Черкасах – при Черкаському обласному художньому музеї нарешті відкрився меморіальний музей народного художника України, лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Данила Георгійовича Нарбута. З відкриттям музею черкащан привітав голова облдержадміністрації, Герой України С. Б. Тулуб.
 
З нагоди свята для відвідувачів також організували мистецький вечір за участю аматорських колективів та артистів Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.
 
 
Роботу над створенням музею розпочали давно – ще у 2006 році. Головним ініціатором стали культурна громадськість та члени родини митця – невістка художника, відома черкаська тележурналістка Тетяна Шадріна і внучка майстра Леся Нарбут. Але отримати достатнє фінансування й завершити проект вдалося лише у 2011 – 2012 роках. Тож тепер черкащани нарешті зможуть побачити максимально повну колекцію художніх творів майстра, його шедеври сценографії, створені для Черкаського музично-драматичного театру, та особисті речі, пов’язані з життям і творчістю Данила Георгійовича. Музей складається з трьох експозиційних залів та Дитячого музейного центру ім. Д. Нарбута, де розміщено дитячі роботи, що стали лауреатами премії імені Д. Нарбута. Цю премію запроваджено з 1998 року для обдарованих дітей Черкаської області.
 
Матеріали першого залу розповідають про родове гніздо Нарбутів, про петербурзький і київський періоди життя відомого українського графіка Георгія Івановича Нарбута – батька Данила, а також про дитинство, юність та початок трудової діяльності самого Данила Нарбута. Експозиція другого залу висвітлює працю Нарбута в театрах України як художника-сценографа. А в третьому залі представлено станковий живопис Данила Георгійовича Нарбута. Якщо експозиція перших двох залів залишатиметься майже незмінною, то третій, головний зал, буде працювати як виставковий, щоб показати й інші роботи Д. Нарбута, серед яких серії "Черкаський базар" та "Квіти України".
 
 
Живописний доробок Данила Нарбута своєрідний і самобутній. Його творам притаманні спільні риси – це неповторний національний колорит, яскрава декоративність. Роботи можна виділити в тематичні цикли: це картини, присвячені стародавній історії, життю волелюбного козацтва, природі України, полотна на теми українських свят й обрядів, народного побуту та окремих героїв. Данило Нарбут – знавець української історії. У роботі "Тут жили росичі" він щиро захоплюється величчю Київської Русі.
 
У своїй творчості художник переконливо розкриває традиційну для українського живопису тему, пов’язану із зображенням святкових народних обрядів. Картини "Колядки", "Масляна", "Щедрий вечір" також можна знайти в експозиції музею.
 
 
Про його особливий внесок у розвиток неповторного мистецького обличчя черкаського театру годі й говорити – на посаді його головного художника Данило Георгійович працював 15 років (з 1965 по 1991 рік) і за цей час оформив понад 50 вистав, у тому числі інсценізації української літературної класики (п’ята частина з тих 250 вистав, які він оформив для театрів України). Завдяки його таланту та новаторському світобаченню, сьогодні можемо говорити про таке явище як "Театральна сценографія Нарбута".
 
Співпрацюючи з різними режисерами, художник знаходив власне мистецьке перехрестя, орієнтуючись на найцінніші перлини класичної української драматургії, – твори І. Котляревського, І. Карпенка-Карого, Т. Шевченка, М. Старицького, О. Кобилянської, А. Малишка. Свого часу він розробив художнє оформлення для вистав "Наталка Полтавка", "Назар Стодоля", "У неділю рано зілля копала", "Ніч під Івана Купала" та багатьох інших. Декорації вистав, серед яких, "На світанку", "Сорочинський ярмарок", "Лють", "Люди, яких я бачив", "Тарас Шевченко", "Генерал Ватутін" відзначені грамотами Міністерства культури УРСР. А вистава "Сватання на Гончарівці" Г. Квітки-Основ’яненка давно стала найулюбленішою в черкаських глядачів. Не одне покоління дітей та молоді саме на цій виставі вчилося розуміти театр, цінити народні традиції та творчість власне українських письменників.
 
Роботи Данила Георгійовича прикрашають багато музеїв України, у т. ч. в Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківському, Донецьку, Запоріжжі, Коломиї, Харкові, Національному музеї в Чигирині. А от у Черкасах, які можуть похвалитися найбільшою колекцією його робіт, творчість Нарбута була представлена лише епізодичними виставками з нагоди свят та частиною стаціонарної експозиції. Тим важливіший той факт, що нарешті у нас запрацював повноцінний меморіальний музей народного художника України, лауреата національної премії України імені Т. Шевченка Данила Нарбута.
 
 
Відкриття такого музею – значний крок у розбудові Черкащини. Адже саме завдяки досягненням культури, завдяки творчим людям, які працювали й працюють на славу країни, згуртовується українська нація, розвивається наш край. Данило Нарбут – Митець з великої літери – усе життя мріяв про незалежність України і доклав чимало зусиль, аби ця мрія здійснилася.
Переглядів: 1575 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024