Управління культури Черкаської ОДА
Четвер, 18.04.2024, 08:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Листопад » 19 » У КАМ’ЯНЦІ МИНУВ Х ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВІДКРИТИЙ ДИТЯЧИЙ МУЗИЧНИЙ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО
13:13
У КАМ’ЯНЦІ МИНУВ Х ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВІДКРИТИЙ ДИТЯЧИЙ МУЗИЧНИЙ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО
 
5 листопада у Кам’янці стартував Х ювілейний Всеукраїнський відкритий дитячий музичний конкурс пам’яті П.І.Чайковського. Урочистий захід розпочався в дитячій музичній школі ім. П.І.Чайковського святковим концертом. Музична програма відкриття була представлена трьома учасниками: віртуозом-бандуристом, народним артистом України Романом Гриньківом; скрипачкою, заслуженою артисткою України Богданою Півненко та піаністкою, лауреаткою численних міжнародних конкурсів Іриною Стародуб (останні виступають у творчому дуеті).
 
 
Численні глядачі – учасники конкурсу, кам’янчани – з насолодою прослухали особисті твори Р. Гриньківа: «Мелодія вітру», «Коломийка» та ін. Унікальна бандура, перероблена Р. Гриньківим, видавала чарівні, гармонійні мелодії, створюючи чудову атмосферу, захоплювала дух і залишала незабутні враження.
 
 
Надзвичайно чуттєвими й професійними були виступи і жіночого дуету. Музиканти виконали твори М. Скорика «Мелодія», «Карпатська рапсодія», М. Глієра – «Романс» та інші. І. Стародуб майстерно виконала складний і насичений фортепіанний твір М. Скорика «Токката».
 
А далі розпочинається власне конкурс.
 
 
ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО: ДЕНЬ ПЕРШИЙ
 
Позивні сповістили про відкриття Х Ювілейного конкурсу пам’яті П. І. Чайковського. Директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника Г. М. Таран коротко розповіла історію виникнення й розвитку конкурсу та з гордістю зазначила, що в порівнянні з І-им, у якому брало участь всього лише 12 конкурсантів, Х-ий може пишатися (!) 65 представниками з різних куточків України і ближнього зарубіжжя. Цей факт констатує: Всеукраїнський відкритий дитячий музичний конкурс пам’яті П. І. Чайковського став звичним не лише для кам’янчан, а для громадськості всієї України, що свідчить про його велику мистецьку цінність і популярність. Такий приємний стан речей – найбільший подарунок конкурсу на його 10-річчя.
 
Вступне слово взяла й одна зі співзасновниць конкурсу, член журі Леся Степанівна Олійник. Саме завдяки її активності й ентузіазму конкурс щорічно поповнюється авторитетними членами журі (їй завдячуємо і залученням цьогорічного голови журі Геннадія Михайловича Саська), стає ще більш знаним в Україні. Леся Степанівна віддала належне своїм колегам-співзасновникам конкурсу – В. І. Волкову та Л. В. Чижовій, які всі разом, як виявилося, створили уже міцну музичну твердиню, що на неї чекає чудове майбутнє.
 
До конкурсантів, гостей заходу звернувся і О. Г. Шамрай. Колишній мер міста, теперішній очільник відділу освіти Кам’янської районної державної адміністрації, який чимало зробив і продовжує робити для дитячого конкурсу.
 
Щирі слова вітання висловила всім присутнім заступник голови районної державної адміністрації Людмила Миколаївна Шляхтова.
 
 
Що ж, слова словами, а класична музика – вічна. Далі, упродовж дня, лунали твори П. І. Чайковського, українських, російських і зарубіжних композиторів у виконанні дітей молодшої і середньої групи по спеціальності фортепіано і скрипка.
 
 
Конкурсний день закінчився концертом відомого українського композитора, голови журі Геннадія Саська.
 
 
ДИТЯЧИЙ КОНКУРС ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО ДЕНЬ ДРУГИЙ
 
Другий конкурсний день був ще більш багатим на різноманітні події. Зранку діти молодшої і середньої груп, які у попередній день виконали свою музичну програму, відвідали історичний музей. Тут конкурсанти дізналися про цікаві сторінки історії Кам’янки й околиць, а також прослухали інформацію про родину сестри Чайковського – Давидових. На честь великого композитора перед дітьми була запалена свіча пам’яті, яка символізувала постійний зв’язок між минулими і теперішніми поколіннями.
 
 
Після екскурсії працівники історичного музею почастували конкурсантів чаєм та солодощами.
 
У той час, коли частина учасників насолоджувалася чудовою екскурсією та чаюванням, її старша група «проходила іспит» у стінах Кам’янської дитячої музичної школи ім. П. І. Чайковського.
 
Після остаточного підбиття підсумків, відбулося урочисте нагородження переможців. Кожному учасникові конкурсу та їхнім педагогам були вручені пам’ятні дипломи, грамоти й цінні подарунки від Кам’янського державного історико-культурного заповідника та від благодійної організації «Мистецька фундація «Наше». Крім цього, музичним закладам міст Волноваха, Балта та Острога, які підготували талановитих учнів, мистецька фундація «Наше» подарувала музичні центри, а деяким конкурсантам – грошові премії.
 
 
Керівники делегацій, педагоги, концертмейстери висловлювали велику подяку організаторам Всеукраїнського відкритого дитячого конкурсу пам’яті П. І. Чайковського за продумані умови, прекрасний прийом та можливість взяти участь у такому гарному музичному святі. З вуст представників музичних закладів Кременця (Тернопільська обл.), Стрию (Львівська обл.), Нового Бугу (Миколаївська обл.) та інших лунали запрошення відвідати їхні міста та музичні конкурси. У свою чергу, голова оргкомітету конкурсу, директор Кам’янського державного історико-культурного заповідника Г. М. Таран висловила вдячність всім конкурсантам та їхнім представникам. Особливо відзначила Галина Михайлівна делегацію м. Волновахи (Донецька обл.), яка налічувала 14 учасників конкуру, та педагога Ольгу Дмитрівну Гегельську з м. Шполи (Черкаська обл.), яка вже 10 років поспіль готує дітей до конкурсу (деякі з них неодноразово здобували перемогу).
 
 
Не обійшлося, звичайно, і без подарунків від Росспівробітництва та Посольства Російської Федерації в Україні, за сприяння яких і проходить дитячий конкурс. Керівник Росспівробітництва, К. П. Воробйов, вручив дітям грамоти і подарунки за краще виконання творів П. І. Чайковського. А Кам’янському державному історико-культурному заповіднику він урочисто передав репринтне прижиттєве видання титульної сторінки балету П. І. Чайковського «Лебедине озеро».
 
 
Лауреатів Х-го Дитячого конкурсу пам’яті П. І. Чайковського нагородила і член журі, професор Київської музичної академії ім. П. І. Чайковського О. Д. Ліфаренко. Вона вручила трьом переможцям дитячого конкурсу – Катерині Рапцун, Вікторії Демковській та Олексію Лук’янцю – пам’ятні дипломи від Вченої ради Київської музичної академії. Також Ольга Дмитрівна нагородила дипломом «Надія» юну Ангеліну Даценюк з м. Острога (Рівненська обл.), як найбільш перспективну виконавицю.
 
Трьом вищезгаданим переможцям мистецька фундація «Наше» зробила ще один подарунок: їм надали право виступити у великому залі Київської музичної академії на концерті класичної музики, який незабаром відбудеться. Почесна і водночас відповідальна місія – виступати на одній сцені з відомими музикантами. Сподіваємося, що конкурсанти вразять і вибагливу київську публіку.
 
Переможець конкурсу О. Лук’янець
 
Після нагородження всі учасники конкурсу святковою колоною попрямували до пам’ятника П. І. Чайковського, де відбулося урочисте покладання квітів. Після цього конкурсанти традиційно відвідали літературно-меморіальний музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського. Кімнати музею, які пам’ятають присутність великого російського композитора П. І. Чайковського, у черговий раз наповнились юними талантами. Усі лауреати зіграли на сімейному роялі родини Давидових, що значно підвищило емоційний фон та настрій учасників конкурсу напередодні від’їзду з Кам’янки. Можливо, саме тут запалала нова музична зірка, що поповнить славні ряди ії Величності Музики.
 
Що ж, Х Всеукраїнський відкритий дитячий музичний конкурс пам’яті П. І. Чайковського відійшов у минуле. Сподіваємося, що він приніс усім лише позитивні й гарні емоції та надихнув його учасників на великі музичні звершення. Чекаємо усіх уже в наступному році, у дні пам’яті П. І. Чайковського, на заснований на його честь уже міжнародний дитячий конкурс. Місто зустрічі змінити не можна – Кам’янка, де Петро Ілліч «знайшов той мир і душевний спокій в душі, якого марно шукав у Москві і в Петербурзі».
 
До нових зустрічей!
 
 
ВОНИ ЗДОБУЛИ ПЕРЕМОГУ
 
ПЕРЕМОЖЦІ Х-ГО МІЖНАРОДНОГО ДИТЯЧОГО КОНКУРСУ ПАМ’ЯТІ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО НОМІНАЦІЯ «СКРИПКА»:
І МІСЦЕ – СЛАВСЬКА ВАЛЕРІЯ, 8 кл. ДМШ № 3 м.Горлівка, Донецька область.
ІІІ МІСЦЕ – БІЛА ДІАНА, 2 кл. ДМШ м. Первомайськ, Миколаївська область.
 
НОМІНАЦІЯ «ФОРТЕПІАНО»:
МОЛОДША ГРУПА
І МІСЦЕ – ОЛЕКСІЄНКО ПОЛІНА, 2 кл. ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська область.
І МІСЦЕ – РАПЦУН КАТЕРИНА, 3 кл. ДШМ м.Дебальцеве, Донецька область.
ІІ МІСЦЕ – ТЕЛЕВНА ОЛЬГА, 3 кл. ДМШ ім. П.І.Чайковського м.Кам’янка, Черкаська область.
ІІ МІСЦЕ – НЄВЄДОМСЬКА ЄЛИЗАВЕТА, 2 кл. ДШМ № 1 м.Макіївка, Донецька область.
ІІІ МІСЦЕ – ДАЦЕНЮК АНГЕЛІНА, 2 кл. ДМШ м.Острог, Рівненська область.
 
СЕРЕДНЯ ГРУПА
ГРАН-ПРІ – ДЕМКОВСЬКА ВІКТОРІЯ, 4 кл. ДШМ № 1 м.Біла Церква, Київська область.
І МІСЦЕ – БОРБАТ КРІСТІНА, 4 кл. ДШМ м.Шостка, Сумська область.
ІІ МІСЦЕ – ГОРБАЧОВ БОГДАН, ДШМ м.Єнакієво, Донецька область.
ІІ МІСЦЕ – ГОЛУБ ОЛЕКСАНДРА, 5 кл. ДШМ м.Волноваха, Донецька обл.
ІІІ МІСЦЕ – ОЛЕКСІЄНКО ПАВЛО, 4 кл. ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська область.
ІІІ МІСЦЕ – ПЕКАРЧУК ДАНИЛО, 5 кл. ДШМ № 1 м.Біла Церква, Київська область.
 
СТАРША ГРУПА
І МІСЦЕ – ЛУК’ЯНЕЦЬ ОЛЕКСІЙ, 6 кл. ДМШ ім. П.І.Чайковського м.Кам’янка, Черкаська область.
ІІІ МІСЦЕ – КАЛЮЖНА АНЖЕЛІКА, 7 кл. ДШМ м.Шпола, Черкаська область.
ІІІ МІСЦЕ – КРУТІЙ МАРГАРИТА, 7 кл. ДШМ м. Бровари, Київська область.
 
КРАЩІ ВИКОНАВЦІ ТВОРІВ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО
ОЛЕКСІЄНКО ПОЛІНА, 2 кл. ДМШ м. Олександрія, Кіровоградська область.
РАПЦУН КАТЕРИНА, 3 кл. ДШМ м. Дебальцеве, Донецька область.
СОЛОМОНОВ БОГДАН, 6 кл. ДШМ м. Балта, Одеська область.
 
КРАЩИЙ ВИКОНАВЕЦЬ ТВОРУ УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА
ЛУК’ЯНЦЬ ОЛЕКСІЙ 6 кл. ДМШ ім. П.І. Чайковського м. Кам’янка.
 
КРАЩИЙ ПЕДАГОГ – ЄВДОКІМОВА ТАМАРА ВАСИЛІВНА, ДШМ № 1 м. Біла Церква, Київська область.
 
КРАЩИЙ КОНЦЕРТМЕЙСТЕР – КУХАРЕНКО ЛАРИСА ГЕОРГІЇВНА, ДМШ м. Первомайськ, Миколаївська область.
 
Матеріали підготував науковий співробітник
Кам’янського державного історико-культурного заповідника
Олександр Мушта
Переглядів: 1778 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024