Управління культури Черкаської ОДА
Вівторок, 23.04.2024, 18:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Червень » 19 » УМАНСЬКИЙ РАЙОН ПРИЙНЯВ ЕСТАФЕТУ «ЧЕРКАЩИНА. ВІХИ ШІСТДЕСЯТИЛІТНЬОЇ ІСТОРІЇ»
08:58
УМАНСЬКИЙ РАЙОН ПРИЙНЯВ ЕСТАФЕТУ «ЧЕРКАЩИНА. ВІХИ ШІСТДЕСЯТИЛІТНЬОЇ ІСТОРІЇ»

14 червня в селі Родниківка, що на Уманщині відбулись урочистості, що стануть незабутньою яскравою подією в житті Черкащини, відіграючи свою позитивну роль у справі збереження й розвитку духовних надбань українського народу, на славу нашої держави.

       З великою честю і відповідальністю сьогодні Уманський район, на чолі з головою райдержадміністрації Анатолієм Петренком, прийняв від жителів міста Умань обласну естафету «Черкащина. Віхи 60 – річної історії», тим самим, отримавши нагоду поринути в історію, пройнятися гордістю за наш рідний край. Адже Черкащина по праву вважається історико – культурним центром – духовним осердям, серцем України, а Уманщина – її душею, яка цьогоріч відзначатиме власну знаменну дату – 90- річчя з моменту свого заснування.

У ході естафети досліджуються кращі зразки традиційної культури краю, вивчення невідомих сторінок історії Черкащини, починаючи з 1954 року.

Взяти участь у прийнятті обласної естафети з’їхались делегації з усіх сіл Уманщини та гості з навколишніх районів. Керівники господарств, голови сільських рад, керівники та учасники колективів, майстри декоративно-прикладного мистецтва.

Милувала око запрошених виставка – продаж, де сільські майстри, майстрині та народні умільці, котрих на Уманщині чимало, мали змогу продемонструвати власні роботи, серед яких: роботи з бісеру, паперу, ляльки – мотанки, вишиванки та вишиті рушники, картини, ікони, гончарські вироби з глини, плетіння, різьбярські роботи тощо.

Нам є чим пишатися, адже найбільше багатство, яким славиться район – це люди, щирі душею, працьовиті руками, чисті помислами та віддані серцем великій Українській державі. Тут, на прекрасній і славній козацькій землі, що омита синіми водами Ятрані, де квітучі сади, блакитне небо, неозорі поля та віковічні ліси, народилося чимало видатних постатей, зокрема, полководці, науковці, політики, інженери, педагоги, лікарі та хлібороби.

Оглянувши роботи сільських митців, учасники свята перемістилися в приміщення сільського будинку культури, де і відбулося довгоочікуване дійство. Голова райдержадміністрації Анатолій Петренко, на правах очільника району, з рук заступника міського голови Володимира Віблого, отримав головні символи обласної естафети, зокрема, вишитий український рушник єдності Черкащини та альбом зі світлинами, які відображають усі етапи історії кожного району.

По завершенню урочистої частини до уваги гостей було представлено святковий концерт, підготовлений кращими художніми та аматорськими колективами, а також сольними виконавцями району.

Святкова подія  об'єднала  численну кількість творчих колективів району. Які  вкотре довели , що наш регіон  має  велику духовну  та культурну спадщину.

На сцені виступили такі колективи:

Народний аматорський хорДмитрушківського, Кочубіївського СБК СБК, та хор Городецького СК Керівник Михайло Хекало. 

Хореографічний колектив «Веснянка» РЦДЮТ. Керівник Наталія Шостенко.

Хореографічний колектив «Імпульс» Родниківського СБК,   керівник Ніка Михайлевська,

Народне  аматорське тріо бандуристок РЦКі Д «Кобзарева горлиця» керівник Олександра  Шкуренко.

Народний духовий оркестр Іванівського СБК, керівник Григорій Омельчук

Зразковий ансамбль «Вікторія» Ладижинської ДМШ, керівник Оксана Сивачук

Народний аматорський чоловічий ансамбль «Схід Сонця»  РЦКіД, керівник Ігор Квітченко.

Вокальний ансамбль  викладачів Бабанської ДМШ, керівник Вікторія Кириченко

Вокальний дитячий ансамбль «Радість» Бабанської ДМШ (філія с. Дмитрушки) керівник  Юлія Мазура

Акробатичний колектив Старобабанівського СБК , керівник Наталія Роговенко

Народний аматорський ансамбль української пісні  «Горицвіт»  РЦКіД керівник  Володимир Павленко ;  Вокальний дует Ропотуського СБК у складі Юрія Насальського та  Аліни Лисак.

Зразковий хореографічний колектив «Світанок» Городницької ЗОШ, керівник Катерина Римбалюк

Фольклорні колективи сіл Юрківка, Текуча, Вільшана Слобідка, Черповоди, с. Танське.

Цим гарним і талановитим людям ми завжди дякуємо за виступ. За їхню щирість, неповторність, за те, що , маючи в дома господарство, городи, вони знаходять час для репетицій і концертів.

 Уманщина… – це наша радість, це наша доля. Наше життя! Немає кращого неба, немає кращої землі, немає кращих людей, ніж у нас. Ми пишаємось тими, хто прославив наш край

 14 червня уманчани передали символи естафети «Черкащина. Віхи 60 – річної історії» - рушник та альбом, мешканцям району. На полотні єдності майстрині Черкащини вже вишили 12 рушників у автентичній техніці притаманній кожному окремому місту та району. В районі  мистецтво викладе на полотні мешканка Каснопілки – Наталія Некраса.

Вона визнана майстриня-вишивальниця, провідний методист обласного центру народної творчості, член національної спілки майстрів (народна вишивка), – кажуть у районному відділі культури. – До того ж Наталія Некраса - донька Євгенії Шпори, відомої вишивальниці Уманщини.

 У орнаменті, який прикрашатиме рушник Уманського району, буде використано п’ять кольорів: синій, червоний, темно коричневий, бірюзовий та рожевий, – говорить майстриня Наталія Василівна. – Бо саме вони притаманні візерунку, який раніше вишивали на території Уманщини.  Вишиватиму в техніках кирпичиковій, качаличковій лиштві, штапівці і жодного хрестика. Бо ці техніки у нашому краю виникли раніше, ніж вишивка хрестиком.

Орнамент - квадрати та ромби в обрамлені пелюсток, що символізують собою родючі поля та рослинно-геометричний орнамент, у вигляді ламаної хвильки, що розташований на обох боках рушника, символізуватиме воду, життя та нескінченість роду.

Переглядів: 743 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024