Управління культури Черкаської ОДА
П`ятниця, 19.04.2024, 20:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Червень » 30 » ВИМРІЯНА ПОКОЛІННЯМИ
14:24
ВИМРІЯНА ПОКОЛІННЯМИ
  
 
Жива метафора України, можливість особисто торкнутися вишуканих і неймовірно красивих речей, які ще бережуть тепло людських рук, благословення від Богдана Хмельницького, – бонуси для тих, хто наважився в похмурий дощовий день 25 червня відвідати в м. Чигирині обласне свято з нагоди 15-ї річниці Конституції України.
 
Сьогодні Основний Закон – звичне й природне для нас явище. Незважаючи на невеликий вік Конституції України, вже мало хто пам’ятає, наскільки тривалий і тернистий шлях довелося подолати нашій державі заради прийняття цього закону. Традиції державотворення часів Пилипа Орлика і початку буремного ХХ століття – лише деякі приклади боротьби багатьох поколінь українців за цей доказ права самостійно визначати долю своєї країни.
 
Але 25 червня згадувати усі ті труднощі й жадання не хотілося, адже на площі біля резиденції Богдана Хмельницького Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" панувала атмосфера справжнього свята. Під тривожний звук тулумбасів до глядачів вийшов Богдан Хмельницький зі своїм почтом (образ найвидатнішого гетьмана України майстерно втілив народний артист України, актор Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Віктор Семененко). Звернення його до нащадків було коротким й урочистим. Важлива деталь: у цей день ми почули не чергове нагадування про важку й трагічну історію нашої багатостраждальної країни, а сповнені щирої віри, навіть переконаності, настанови на славне майбутнє.
 
  
 
Після такого гідного прологу почесними державними нагородами та подарунками від голови Черкаської обласної державної адміністрації, Героя України Сергія Борисовича Тулуба та від голови Черкаської обласної ради Валерія Петровича Черняка були відзначені найбільш гідні жителі Черкащини. Урочисте дійство супроводжував духовий оркестр Канівського училища культури і мистецтв. А відкривав і закривав церемонію Гімном України Черкаський академічний заслужений український народний хор.
 
  
 
Окрасою свята був концерт вихованців Канівського училища культури і мистецтв – такий собі звіт молоді і її подарунок на річницю прийняття Основного Закону України. Публіка насолоджувалася грайливими й тужними народними піснями, жартівливими українськими танцями, грою на бандурах і навіть уривком з опери Ж. Бізе "Кармен". Особливий успіх мала витончена й глибоко метафорична хореографічна композиція, в якій дівчата зі стрічками кольорів державного прапору – синього і жовтого – оточували прекрасну дівчину у вінку. Саме такою ввижається постановникам поетичний образ нашої незалежної держави: молодої, світлої, уквітчаної. Вона збирає навколо себе красу і радість, а потім, наче сонечко, промениться цією красою, зігріваючи світ.
 
     
 
Учасники свята і глядачі змогли також помилуватися вершинними досягненнями людської праці – окрасою свята стала велика виставка витворів майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкащини, що також розкинулася неподалік від резиденції Богдана Хмельницького. Багатство форм і образів вражало: на численних стендах і столах можна було побачити як звичні оку завсідників етнографічних виставок, так і досить несподівані предмети. Писанки, народна й художня вишивка, керамічні іграшки, різьблення по дереву, живопис, ткацтво, бісероплетіння, вироби зі шкіри, колекція старовинних рушників, витинанки, лозоплетіння, флористика, художнє випалювання і гончарство – це неповний перелік об’єктів, що їх представили публіці майстри майже з усіх районів Черкащини.
 
 
Свято, на жаль, рано чи пізно закінчується. Минув жвавий і веселий ярмарок, відлунали останні звуки пісень, музиканти сховали намоклі, з гострим запахом деревини й лаку інструменти, останній покупець розглядає щойно придбаний сувенір для коханої людини... І залишається тільки гостре почуття любові до рідної країни та прагнення творчо працювати, заради її процвітання. Тому кожен, хто йшов у той день із площі додому, ще раз, хоча б подумки привітав зі святом її, вимріяну поколіннями – Конституцію, а з нею незалежну і впевнену у власних силах Україну.
 
 
Більше фотографій заходу можна побачити тут
Переглядів: 984 | Додав: Mary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024