Управління культури Черкаської ОДА
П`ятниця, 29.03.2024, 00:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Вересень » 24 » НАЙКРАЩІ ЧИТАЧІ УКРАЇНИ З ЧЕРКАЩИНИ НЕЩОДАВНО ВІДВІДАЛИ МІСТО ЛЕВА
16:59
НАЙКРАЩІ ЧИТАЧІ УКРАЇНИ З ЧЕРКАЩИНИ НЕЩОДАВНО ВІДВІДАЛИ МІСТО ЛЕВА

Про кого або що думає автор, дбайливо виписуючи характер свого персонажа, аби той потім, наче живий, визирав на дітей з-під яскравої палітурки? Як пов’язані літературні загадки й ребуси з найзнаменитішими пам’ятками Львова? Як переконати своїх однолітків по-справжньому закохатися в книгу? Чи відповідає дійсності популярний у підлітковому середовищі (й здебільшого негативний) стереотип про затятого юного читача? На ці та інші питання нещодавно знайшли відповіді Віталій Кононенко, Надія Донець і Нікіта Лавренюк – переможці обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України – 2014», що в березні проходив в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. З 10 по 14 вересня вони нарешті отримали давно обіцяний приз – здійснили подорож до Львова на фестиваль дитячого читання «Книгоманія». 

Усі деталі мандрівки годі й згадати – програма поїздки була настільки насиченою, що діти не завжди встигали «перетравити» один захід, як на них уже чекав інший, ще більш цікавий і динамічний. За п’ять днів книголюби встигли поспілкуватися з десятком відомих українських письменників, перекладачів, літературознавців, журналістів; тричі відвідали різнопланові екскурсії старовинним містом, оглядаючи таємничі костьоли, несподівані монументи, славетні парки, давню зброю в музеї «Арсенал» і просто неймовірну архітектуру центру Львова; взяли участь у танцювальному флешмобі «Єдина Україна» на площі Ринок, надшвидкому й непростому літературному квесті від компанії «Coca-Cola Україна», майстер-класі з мистецтва репортажної фотографії. А ще зазирнули за інший бік телевізійного екрану в ОДТРК «Львів», отримали унікальні читацькі сертифікати найдавнішої університетської бібліотеки України – Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка, розучили й заспівали гімн «Книгоманії», побавилися в енергійні ігри.

Чи не найцікавішим заходом дітлахи майже з усіх регіонів України визначили відвідини 21-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові». Найвідоміший і найграндіозніший книжковий ярмарок України дітей одночасно ошелешив, шокував і порадував. Навіть звична до якісних книжкових крамниць доросла людина почувається враженою, уперше побачивши таке дійство. Що вже казати про дітей, багато з яких живуть навіть не в районних центрах, і у своєму населеному пункті «велику купу книг» бачили хіба що в сільській бібліотеці?! А тут не лише масштабний і різноманітний асортимент українськомовної літератури, а й численні автограф-сесії письменників, презентація вітчизняних і зарубіжних книжкових новинок, від яких розбігаються очі, й багато іншого. Один із наших черкаських переможців так захопився, що повіз додому аж 25 (!) нових книжок (щоправда, левову частину з них йому подарували за перемогу в конкурсі «Найкращий читач України» й участь у літературному квесті).

Взаємодія з «живими» письменниками на Форумі – окрема тема. Наприклад, багато юних книгоманів були зачудовані Володимиром Рутківським – настільки живою й веселою вийшла бесіда з ним у театрі ім. Леся Курбаса, організована в межах «Книгоманії». Результат – книгомани буквально «позмітали» з прилавків Форуму всі його видання. Герой іншої зустрічі – Сергій Жадан – настільки сподобався підлітками, що дехто із юних шанувальників красного письменства просто-таки переслідував його й після розмови – уже на Форумі…  От кого не було в програмі фестивалю, так це Ореста Лютого, що не завадило йому на добрих 2 години стати основним героєм розмов не одного найкращого читача. Діти побачили його на автограф-сесії і юрмилися навколо скандально відомого ньюзмейкера, доки їх майже насильно не потягли на інші заходи…

Неабияким бонусом для переможців стала зустріч із «колегами» з усієї України. Де б іще вони знайшли стільки однодумців, близьких по духу й інтересам однолітків, готових щиро розділити захват від появи нової книги?.. Переможці з Черкащини радо роззнайомилися з усіма книгоманам. Особливо потоваришували з найкращими читачами із Сумщини, Чернівців, Одещини, Дніпропетровщини, Вінничини й Києва. За тим, наскільки активно взялися діти читати подаровані їм книги уже в потязі додому, підсумовуємо, що вони вже зараз готуються перемагати в конкурсі наступного року. Чого бажаємо й усім їхнім залюбленим у якісну літературу одноліткам (і закликаємо брати приклад)!   

Переглядів: 645 | Додав: Olenka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024