Управління культури Черкаської ОДА
Четвер, 18.04.2024, 03:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат
200

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Березень » 31 » „З ТАРАСОМ ШЕВЧЕНКОМ ВІД ПОКОЛІННЯ ДО ПОКОЛІННЯ”
15:42
„З ТАРАСОМ ШЕВЧЕНКОМ ВІД ПОКОЛІННЯ ДО ПОКОЛІННЯ”

З 20 по 27 березня 2014 року у обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка пройшов традиційний щорічний Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. Цього року він був присвячений 200-річчю з дня народження Великого Українця – Т.Г. Шевченка.  

Тарас Шевченко на сцені Черкаського театру

Тиждень книги відкрився 20 березня творчою зустріччю із представниками потужного мистецького закладу Черкащини – академічного обласного українського музично-драматичного театру, який носить ім’я Великого Кобзаря і творить на землі, де він народився.

Поспілкуватися із молоддю прийшли керівник літературно-драматичної частини Варвара Присяжненко, заслужені артистки України Лідія Попова та Наталія Мамалига, артистка театру Марія Марущак та диригент і концертмейстер Ольга Бєлкіна.

Варвара Присяжненко наголосила, що Шевченківська тема є однією із провідних в репертуарі театру. Вона розповіла про театральні вистави за літературною спадщиною Кобзаря та творами про нього. Серед них „Назар Стодоля”, „Гайдамаки”, „Великий льох” Т.Г. Шевченка, тетралогія „Тарас” Богдана Стельмаха, „Дума про Кобзаря” Миколи Негоди, „Тарас Шевченко” Андрія Малишка, „Стіна” Юрія Щербака, уривки із яких і представили актори театру. А Наталія Мамалига долучила молодь до поетичної вікторини, яка допомогла їм згадати відомі твори Кобзаря.

Учасники зустрічі Були одностайні в думці – поетична та мистецька спадщина Тараса Шевченка актуальна і близька кожному українцю, особливо сучасній молоді. Але кожен має відкрити для себе свого Шевченка.

Відкриваючи Шевченка на будь-якій сторінці

21 березня до бібліотеки завітали учні колегіуму "Берегиня", щоб взяти участь у літературній вікторині "Відкриваючи Шевченка на будь-якій сторінці" та продемонструвати і поглибити свої знання літературно-мистецької спадщини Шевченка-поета і Шевченка-художника.

Юнаки і дівчата, відповідаючи на питання, глибше осягнули грані творчостіпоета, пригадали мистецьку спадщину Кобзаря, ділились враженнями від його творів, читали свої улюблені вірші Тараса Шевченка.

Тарас Шевченко очима молодих

23 березня, в неділю, бібліотека гостинно відчинила двері для всіх шанувальників поетичного слова Тараса Шевченка на творчийвечірмолоді „Тарас Шевченко очимамолодих”. Позмагатися у конкурсі на краще читання улюблених Шевченкових поезій прийшла молодь міста та відвідувачі бібліотеки. Крім того присутні мали нагоду поспілкуватися із черкаською поетесою і композитором Юлією Пльоткою, яка представила власніпісні на слова Тараса Шевченка та іншихукраїнських поетів – Павла Тичини, Валентини Коваленко, Юлії Гончар, Івана Дубініна.

Музею „Кобзаря” – 25!

19 травня 1989 року в рамках щорічного Шевченківського свята „В сім’ї вольній, новій” та з нагоди 175-річчя від дня народження поета, у Черкасах на розі вулиць Хрещатик та Байди Вишневецького бул овідкрито унікальний музей однієї книги – „Кобзаря” Т.Г.Шевченка.

Знагоди 25-річчя музею, 24 березня у відділі читальних залів бібліотеки відбувся вечір-зустріч із директором музею Ольгою Михайлівною Шарапою та науковим співробітником Ярославом Литвином.

Ольга Михайлівна є відомим шевченкознавцем, ініціатором створення музею та його незмінним директором. Вона розповіла студентам Черкаського політехнічного технікуму про перебуванняШевченка в Черкасах, зокрема, в будинку братів Цибульських, де нині і знаходиться літературно-меморіальний музей „Кобзаря”, про історію створення музею та його сьогодення.

Під час зустрічі проникливо звучала поезія Великого Кобзаря у виконанні наукового співробітника музею, талановитого майстра художнього читання Ярослава Литвина.

В дарунок читачам бібліотеки Ольга Михайлівна передала підбірку видань, підготовлених і виданих працівниками музею:

- книгу О.В.Веретільник „ШевченківськіЧеркаси: поет у пам’ятістоліть”

- каталоги „Черкаські художники у вінокшани Великому Кобзареві”, „СкульптурнаШевченкіана музею „Кобзаря”. Статуетки”, „Шевченківська тематика в ужитковому та декоративному посуді. Ізколекції музею „Кобзаря”

- альбом репродукційпоштовихлистівокАмвросіяЖдахи „Благодійнілистівки”

- комплекти листівок „Недоспівана пісня Амвросія Ждахи” та „Мистецька Шевченкіана музею»

І лине над землею Шевченкове святеє слово

Читаючи Тараса Шевченка, в його рядках ми знаходимо думки, співзвучні нашому часу. В його творах цілий світ почуттів. Тому ми захоплюємося його творчістю й замислюємося, читаючи безсмертного „Кобзаря”, усвідомлюємо, що сьогодні він як ніколи потрібнийУкраїні і українцям.

Невичерпне і вічне слово Шевченка звучало у бібліотеці 25 березня на літературно-мистецькому вечорі „І лине над землею Шевченкове святеє слово”. Активну участь у вечорі взяли учениця загальноосвітньоїшколи № 29 Ромазанова Аня, студентка Черкаського професійного автомобільного ліцею Шкребтій Мирослава та учениці музичної школи № 1 Горожанкіна Поліна, Мордакова Катерина і Галушка Олександра.

Тарасів дух тут нині і довічно

У селі Керелівка (нині село Шевченкове Звенигородського району) Тарас Шевченко народився, а на Чернечій горі у Каневі знайшов свій вічний спочинок.

Якраз, про Національний заповідник „Батьківщина Тараса Шевченка” та Шевченківський національний заповідник у Каневі йшлося 26 березня під час заочної культурологічної подорожі „Тарасів дух тут нині і довічно”.

З історієюстворення Національного заповідника „Батьківщина Тараса Шевченка”, культурологічними об’єктами, що входять до його складу, юнаків і дівчат познайомила заступник директора з наукової роботи заповідника Л.М.Шевченко. Особливо цікавою булла її розповідь про дитячі роки Кобзаря, які пройшли в Моринцях, Керелівці та Будищах, куди впродовж всього свого життя він линув думкою і серцем.

В дарунок бібліотеці та читачам книгозбірні Людмила Михайлівна презентувала фотоальбом „Шевченкова посвята”.

Ще одним приємним дарунком учасникам зустрічі стала пісня „За байраком байрак” на слова Т.Шевченка, яку майстерно виконала поетеса, композиторка і співачкаТаміла Чупак.

Краєзнавча Шевченкіана

Життя і творчість генія української нації завжди цікавили і будутьцікавити істориків, літературознавців, письменників, шанувальників творчої спадщини Кобзаря.

Свої імена у царину Шевченкознавства вписали і земляки Тараса Шевченка, дослідники його творчості – Володимир Поліщук, Сергій Носань, Григорій Білоус, Валентина Коваленко, Юлія Гончар, Зінаїда Тарахан-Береза, Світлана Брижицька, Людмила Шевченко та інші.

Почесне місце у когорті дослідників душі і духу митця займає відомий літературознавець, письменник, кандидат філологічних наук, викладач кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького В.І.Пахаренко. У його книгах „Незбагненний апостол” та „Шкільне Шевченкознавство” досліджується своєрідність художнього світобачення Т.Шевченка та пропонується сучасне прочитання його життя і творчості.

Своїми роздумами про незбагненність апостола України, актуальність і злободенність його творів Василь Іванович ділився з молоддю 26 березня на літературному вечорі „Краєзнавча Шевченкіана”.

Письменниця Наталія Горішна прочитала власний переклад українською мовою російськомовного Шевченкового твору „Тризна”, а письменник Сергій Ткаченко, поділившись дослідженнями мовної генезиТ.Шевченка, прочитав свій вірш, присвячений Кобзарю.

Пісенна Шевченкіана прозвучала з уст поетеси, композитора і співачки Таміли Чупак – заступника директора з наукової роботи Кам’янського державного історико-культурного заповідника.

Його слова, його одвічна пісня

27 березня Тиждень книги, присвячений 200-річчю Т.Г.Шевченка, завершився літературно-мистецьким святом під назвою „Його слова, його одвічна пісня”. Лейтмотивом заходу була думка, що твори Тараса Шевченка потрібно читати, задумуватись над тим, що він хотів сказати нам – українцям, пізнавати його вічні істини.

Невмирущі твори Кобзаря „Гайдамаки”, „Сон”, „Кавказ”, „Лілея”, „Тополя”, „І мертвим і живим…”, „Плач Ярославни”, „Садок вишневий коло хати” та багато інших в поезіях і піснях звучали у виконанні обдарованої молоді – студентів Черкаського музичного училища ім. Гулака-Артемовського Бутовської Анастасії, Осипенко Поліни, Усіченко Анни, Брижатої Наталії, музичного гурту „Співбратів” (в складібратівОсичнюків); студентів Черкаського професійного автодорожнього ліцею, дипломантів Шевченкових читань „І насторожі коло їх поставлю слово” Чепури Богдана і Шкребтій Мирослави; учасників літературного театру Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького під керівництвом заслуженої артистки України Тамари Власенко, Палій Олександри і ІвченкаОлексія, а також працівників Симоненківської книгозбірні.

За доброю традицією під час Закриття Тижня книги було відзначено найактивніших партнерів і читачів юнацької бібліотеки.

У дні проведення Тижня книги молодь активно долучилася до розгадування "Шевченківського кросворду" та інтелектуального лото-вікторини "Відомий і невідомий Шевченко", підготовлених працівниками бібліотеки.

Переглядів: 825 | Додав: Olenka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
   Анонс
[10.05.2016]
ЗАПРОШУЄМО ВІДВІДАТИ ЗАХІД (0)
[21.04.2016]
«ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ» (0)
[29.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ЗАХОДИ З ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИХАЙЛА ЗАДНІПРОВСЬКОГО (0)
[25.02.2016]
ЗАПРОШУЄМО НА ПРЕЗЕНТАЦІЮ КНИГИ (0)
[11.01.2016]
КОНКУРС КНИЖКОВИХ ВІДЕООГЛЯДІВ "ФАБРИКА ВРАЖЕНЬ" (0)
[21.12.2015]
КІНОФЕСТИВАЛЬ ДО 80-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (0)
[12.10.2015]
5-8 ЛИСТОПАДА ВІДБУДЕТЬСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ВИСТАВКА "УКРАЇНСЬКИЙ СУВЕНІР - 2015. УКРАЇНА - КРАЇНА МАЙСТРІВ" (0)
[06.10.2015]
ГОСТИННО ЗАПРОШУЄМО НА КІНОФЕСТ-ПРЕЗЕНТАЦІЮ НАРОДНОЇ КІНОСТУДІЇ «МАЛЬВИ» (0)
[28.09.2015]
МІЖНАРОДНИЙ КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК (0)
[25.09.2015]
28 ВЕРЕСНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО САЙТА «ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО» (0)

Форма входу

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Новини управління

Черкаська обласна державна адміністрація © 2024